Elég rég fordult elő a világban, hogy egy ország annyi búzát exportáljon, mint amennyit Oroszországtól várnak az idei szezonban. Ahogy ugyanis egyre javulnak az orosz mezőgazdaság kilátásai, 25 éve nem látott szintet közelíthet a kivitel.

Becslések szerint igen szép szezonja lesz az orosz búzának, és ez az exportszámokban is meglátszik majd. A világ vezető exportőre ezzel 36,6 millió tonna búzát adhat el külföldre – írja a Bloomberg. Legutóbb az Egyesült Államok volt képest ennél többet exportálni, még az 1992-93-as időszakban.

Szakít az export

Az elmúlt években az orosz búzatermelés robbanásszerű növekedést mutatott, és a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy az idei rekord szintű hóesés további támogatást nyújthat a mezőgazdaságban utazóknak. Mindez azt jelentette Oroszország számára, hogy érezhető mértékben szívott el világpiaci részesedést olyan exportőr gazdaságoktól, mint az Egyesült Államok vagy Kanada.

Ezzel párhuzamosan az egyre bővülő orosz kitermelés kínálati többletet is okozott a búza világpiacán, aminek eredményeként a nyersanyag chicagói benchmark árfolyama 50 százalékot süllyedt 2012 közepe óta.

Oroszország egyre növeli részesedését a búza világpiacánForrás: AFP

A legutóbbi orosz búzatermés pedig még a megelőző várakozásokat is felülmúlta, köszönhetően az igencsak kedvező tavaszi és nyári időjárásnak. Mi több, a rekord mértékű termés, illetve a gyenge rubel kettőse lehetővé tette Oroszország számára, hogy versenyképes maradjon a világpiacon.

Jóslatok és rekordok

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyébként úgy számolt, hogy Oroszország „csupán" 36 millió tonna búzát fog exportálni a jelenlegi szezonban, amely némileg elmarad a SovEcon tanácsadócég, illetve az Institute for Agricultural Market Studies 36,6 milliós becslésétől. Azonban ha csak az alacsonyabb amerikai számot vesszük figyelembe,

akkor is ez lenne a legerősebb export az 1992-93-as időszak óta, amikor az USA 36,8 millió tonna búzát adott el külföldre.

Mindazonáltal látni kell, hogy a 36-37 millió tonna körül mozgó számok bár igen nagyok, még mindig jócskán elmaradnak az 1980-as években produkált amerikai exportmennyiségtől. Akkor, az évtized elején, ugyanis az USA 48,2 milliós kivitelt is össze tudott hozni, és nagyjából egy évtizedig fenn is tudta tartani a hasonló szintű magasságokat.