Az őstermelőnek nem csinál bevallást a NAV

2018.02.18. 15:03

Az adóhatóság azok számára is elkészíti az szja-bevallás tervezetét, akiknek önálló tevékenységből is van jövedelme, ám ez esetben a tervezet csak ajánlat, nem pedig bevallás. Vagyis a magánszemélynek ez esetben bőven van még teendője.

A NAV minden magánszemély számára készít bevallástervezetet, aki valamilyen kifizetőtől jövedelmet szerzett. Ezeket az adatokat a kifizető szolgáltatja a hatóság számára, vagyis a befizetett adóelőlegek alapján tudja a NAV kikalkulálni a bevallást. Ez azt jelenti, hogy az önálló tevékenységből származó jövedelemről a hatóságnak nincs, nem is lehet információja.

Tipikus önálló tevékenység az ingatlan bérbeadás, a megbízás vagy az őstermelői tevékenység. Azok az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfafizetésre kötelezett magánszemélyek, akiknek volt 2017-ben önálló tevékenységből jövedelme,

ki kell egészítsék a NAV által elkészített tervezetet – figyelmeztet a hatóság.

Ha a szükséges kiegészítéseket elvégezték, az adóbevallást a korábbi években megszokott módon kell beküldeniük. A NAV által elkészített tervezetet az érintettek az ügyfélkapun keresztül nézhetik meg. A szükséges kiegészítést is ezen a felületen küldhetik vissza a hatóságnak, így tudnak eleget tenni a bevallási kötelezettségüknek. Ha a kiegészítést nem végzik el, a tervezet nem válik adóbevallássá.

Az önálló tevékenységet végzők esetében az adóbevallási tervezet nem helyettesíti az adóbevallástForrás: MTI/Marjai János


Ez csak a nem önálló tevékenységből jövedelmet szerző, illetve kizárólag kifizetőtől kapott jövedelemhez jutó magánszemélyeknél lehetséges automatikusan. Nekik csak akkor kell cselekedniük, ha a tervezethez képest valamilyen eltérést írnak be a bevallásba. Ha tudják, hogy a tervezet nem pontos, de nem végzik el a szükséges módosítást, utólag a NAV ugyanúgy szankcionálhatja a mulasztást. Vagyis a NAV segítsége nem mentesíti az adózókat a felelősség alól.