Luis de Guindos spanyol pénzügyminisztert jelölték az Európai Központi Bank nyáron megüresedő alelnöki posztjára hétfőn az eurócsoport brüsszeli ülésén.

Az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai támogatásukról biztosították kollégájukat, miután Írország visszaléptette egyetlen riválisát, Philip Lane-t, az ír központi bank korábban esélyesként számon tartott vezetőjét.

"Vissza fogom léptetni Philipet, beszéltem de Guindos miniszterrel, és sok sikert kívántam neki" - mondta érkezését követően Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy véleménye szerint a konszenzuson alapuló határozat az Európai Központi Bank javát fogja szolgálni.

Az EKB felel Európa pénzügyi stabilitásáért, így rendkívül fontos - hangsúlyozta Mario Centeno, a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán.

A tisztséget jelenleg a portugál Vitor Constancio tölti be, akinek megbízatása május 31-én jár le.

A sajtóhírek szerint évi 334 ezer eurós bruttó alapfizetéssel járó alelnöki mandátum nyolc évre szól és nem megújítható.

A hivatalos döntést az uniós állam- és kormányfők hozzák meg várhatóan március közepén.

Szakemberek szerint nagy jelentőséggel bír a poszt betöltőjének nemzetisége, azáltal ugyanis, hogy egy dél-európai ország adja az EKB alelnökét, még valószínűbbé válik, hogy Mario Draghi mandátumának 2019 őszi lejárta után az elnöki tisztség valamelyik északi országhoz kerül. Esélyesként tartják számon például Jens Weidmannt, a német központi bank elnökét.