Bill Gates így tolna ki a gazdagokkal

2018.02.19. 15:53

A világ vagyonának eloszlása rendkívül aránytalan. Bill Gatesnél többet senki nem fizet nagyobb adót a világon, azonban az amerikai milliárdos így is többet szeretne a közösbe tenni. Az Independent szerint nem a vagyon után kellene az adókulcsokat megállapítani, hanem olyan vagyonelemekre kellene magasabb százalékot felszámolni, amelyek jellemzően inkább csak a gazdagok tulajdonában vannak.

Meglepő interjút adott Bill Gates, a Microsoft vezére a hétvégén. A hosszú ideig a világ leggazdagabb emberének számító Gates szerint ugyanis hiába fizet több adót a világon, mint bárki más, még így is kevésnek tartja.

Több adót fizettem – 10 milliárd dollár felett –, mint bárki más, de az amerikai kormánynak még többet kellene követelnie az olyan emberektől, mint amilyen én vagyok.

A Forbes listája alapján Bill Gates vagyona 91,7 milliárd dollár, egyedül a 120 milliárd dolláros vagyont birtokló Jeff Bezos van előtte a listán.

A Microsoft vezére a vagyonának felét már így is eladományozta, 

ám szerinte a jelenlegi adótörvény amellett, hogy a vállalatokat is segíti, de a szupergazdagokat is – írja a MarketWatch.

Bill GatesForrás: AFP/Justin Tallis

A kereseti egyenlőtlenségek problémájáról ír az Independent is, amely szerint Nagy-Britanniában a leggazdagabb 10 százalék kezében van az ország vagyonának 44 százaléka, míg az ország szegényebbik felének csak 9 százalék jut.

Mitől alakulnak ki ekkora különbségek?

A legnagyobb szétszakító erő az ingatlanárak emelkedése. A gazdagok birtokában lévő ingatlanok egyre többet érnek, míg a szegényebb rétegek azért küzdenek, hogy egyáltalán legyen saját házuk.

Bill Gates háza egy légifotónForrás: Bing

A második ok, hogy a fizetések mértéke a legtöbb országban stagnál, vagy alig emelkedik, míg a tehetősebb emberek vagyonának csak elenyésző hányadát képezi a bér. Az ő vagyonuk osztalékból, bónuszokból és a befektetések hozamából adódik össze.

A pénzügyi eszközök, különösen a részvények árfolyamai gyakorlatilag mindenféle kontroll nélkül emelkedhetnek, így nem csoda, hogy a részvényesek vagyongyarapodása jóval gyorsabb, mint azoké, akiknek nincsenek ilyen jellegű befektetései.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Mi lehet a megoldás?

A brit lap szerint a megoldás nem az, hogy többsávos adórendszert vezetnek be, ahol a gazdagok többet adóznak. Ennél sokkal többfelé kell osztani a dolgot, és az olyan eszközöket kell megadóztatni, amiből a gazdagoknak van több.

Hogy pontosan melyek ezek az eszközök, arról egyszer már részletesebben írt az Origo. A lenti ábrából kiderül, hogy mennyire eltolódik a vagyon feloszlásának aránya. Gyakorlatilag minél gazdagabb valaki, annál több a befektetése.

Minél gazdagabb valaki, arányaiban annál több a részvényeForrás: Origo, Visual Capitalist

Így adja magát, hogy mely vagyonelemeket lenne célszerű megadóztatni az egyenlőtlenség csökkentésére. Ráadásul ezek általában nem kerülnek be aktívan egy ország gazdasági körforgásába, hanem állnak és nő az értékük, vagy gyarapodnak egy-egy bankszámlán.