Munkásszállás: mikor adómentes, mikor nem?

szállodai szobabelső
Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadóról szóló törvény munkásszálláson történő elhelyezés formájában adómentes juttatási lehetőséget biztosít a munkahelyüktől távoli lakóhelyű magánszemélyeket foglalkoztató munkáltatók részére. A szabály értelmezése azonban nem feltétlenül egyértelmű a cégek számára. Az Adózóna.hu utánajárt az illetékes minisztériumi álláspontnak.
Vágólapra másolva!

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 8.6. f) pontja értelmében adómentes a munkásszálláson ingyenesen vagy kedvezményesen történő elhelyezés, írja Surányi Imréné okleveles közgazda az Adózóna.hu cikkében.

De az már nem munkásszállás, ahol a céggel kapcsolt vállalkozás típusú jogviszonyban lévő magánszemélyt vagy annak hozzátartozóját szállásolja el a vállalkozás.

Panzióban, szállodában bérelt szállást is munkásszállásnak lehet tekinteni,

amennyiben a körülmények megfelelnek ennek, beleértve az elszállásolási szerződést és a munkásszállás-szolgáltatási szerződést.

Még egy szálloda is lehet munkásszállás, ha a körülmények megfelelnek ennek Forrás: Shutterstock

A munkásszállást célszerű 90 napon túlra lekötni, nehogy fizetővendéglátásnak minősüljön.

A munkásszállón lévő munkavállaló fogadhat vendéget, de csak akkor, ha a bérleti díj a szállóvendégek számától független, ám tartósan ott laknia másnak természetesen nem szabad, mert akkor már nem érvényesíthető az adókedvezmény.

Mivel a munkásszállás egyik feltétele, hogy a munkavállalónak nem lehet lakcíme azon a településen, ahol a munkavállaló munkahelye van, ezért

a munkáltató elkérheti a munkavállaló lakcímkártyáját, hogy ezt leellenőrizze.

A munkavállalónak minden fontos adatváltozásról, így az állandó lakcím változásról is kötelessége informálni a munkáltatóját.

Ha a cég által biztosított szálláshelyen a bérleti díj tartalmazza az idegenforgalmi adót is, akkor az adómentesség arra is kiterjed.

Ennél sokkal több kérdésre sokkal részletesebb választ kaphatnak az érdeklődők az Adózóna.hu fent hivatkozott cikkében.