Négy állam szövetsége kezdheti ki Kína erősödő kereskedelmi pozícióit

kereskedelem, globális, felhőkarcoló
Egyelőre nem tudni, mikorra érik be a négy ország tervezett együttműködése Kína ellensúlyozására
Vágólapra másolva!
Új szövetség formálódhat az épülő kínai Selyemút ellenében, amely azt a célt szolgálná, hogy ellensúlyozza Kína mind ambiciózusabb törekvését a kereskedelmi hegemónia elérésében. Négy állam összefogásán múlhat, lesz-e alternatíva azzal szemben, hogy Kína egymaga behálózza a világot.
Vágólapra másolva!

Négy ország, az Egyesült Államok, Japán, India és Ausztrália fogna össze a kínai Selyemút kompenzálására, ha valóra válik az USA és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök terve – írja a CNBC ausztrál beszámolók alapján. Kérdés persze, mikorra válhat valósággá az, amikor Kína már az északi sarkvidék mind tágasabbra nyíló hajózási útvonalaira is hajózó konténerdzsungeleket vizionál.

Négy ország foghat össze a mind nagyobbá váló új kínai Selyemút ellenében Forrás: AFP/Zhang Yunfei

Új globális hálózat épül

Az új kínai Selyemút nem más, mint a dinamikusan fejlődő Kína egyik eszköze arra, hogy mind nagyobb súllyal szólhasson bele a világ dolgainak alakulásába. Pekingben dollármilliárdokat költenek arra, hogy Ázsiát, Európát, a Közel-Keletet és Afrikát egyetlen hatalmas infrastrukturális hálózatba fogják össze.

Ez magában foglalja a szárazföldön közúti, vasúti, illetve tengeri szállítmányozási útvonalak kiépítését, valamint összekapcsolását.

De kőolaj- és földgázvezetékek, repülőtér-fejlesztések, elektromos hálózatok és nagy adatforgalmú optikai kábelek kiépítése és lefektetése éppúgy részeit képezik a hatalmas transznacionális vállalkozásnak.

Az Oxford Economics értékelése alapján,

ezek a beruházások 65 országot, a világ népességének 60 százalékát és GDP-jének egyharmadát érintenék,

alaposan átformálva a világkereskedelem arculatát.

Nem utolsó sorban pedig lehetővé tennék, hogy Kína saját – bőséges – árukészletét mind olcsóbban eljuttathassa távoli célpontokra.

A világ GDP-jének egyharmada az új kínai Selyemúton áramlana át Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhu Xiang

Alternatív túraútvonalak

Az USA már korábban is szorgalmazta Japánnál, Indiával és Ausztráliával azt, hogy mélyítsék el együttműködésüket a biztonság kérdéseiben, valamint állítsanak fel alternatívát a kínai törekvésekre. Ebbe a párbeszédbe az Egyesült Államok a kelet-ázsiai országokat is szeretné bevonni. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig tavaly októberi indiai látogatásán érvelt amellett, hogy

Delhinek és Washingtonnak jobban együtt kellene működnie, megfelelő ellensúlyt nyújtva így a kínai nyomulásnak.

Az ausztrál kormányfő ezen a héten találkozik Donald Trump amerikai elnökkel. Meg nem nevezett amerikai kormányzati források szerint, a megbeszélésen minden bizonnyal szó lesz az alternatívákról is, pontosabban azokról a lehetőségekről, amelyekben együttműködve hatékony lehet a fellépés Kína ellen.

Egyelőre nem tudni, mikorra érik be a négy ország tervezett együttműködése Kína ellensúlyozására Forrás: Pixabay

Azt azonban a források is megerősítik,

az elképzelések még nem kristályosodtak ki olyan mértékben, hogy azokról az eheti találkozón döntés is szülessen.

Kérdés, hogy az abban érdekelt államoknak mennyi ideje van alternatív stratégiák kidolgozására. Kína – magát „sarkkör-közeli országnak” tartva – azt is bejelentette, a mind vékonyabbá váló jégtakarót kihasználva, az északi sarkvidéken szintén növelni fogja kereskedelmi forgalmát. Az ott épülő Selyemútra pedig, ahogy az Origo megírta, már új tehervasúttal is rácsatlakoznának Skandináviában.