A tavalyi álom már nem tér vissza a részvénypiacon

Wall Street értéktőzsde
A New York-i értéktőzsde 2011. október 27-e óta nem látott forgalmat bonyolított fekete hétfőn.
Vágólapra másolva!
Ismét zöldben sütkéreznek a mutatók, miután az amerikai S&P 500 részvényindex több mint öt éve nem látott jó hetet produkált, visszafordulva ezzel a korábbi lejtőről. A JPMorgan Private Bank szerint azonban a tavaly tapasztalt hozamok már nem fognak visszatérni.
Vágólapra másolva!

Noha az elmúlt hét újra igen erős volt a Wall Street számára, egyes elemzők szerint érdemes óvakodni a túlzott eufóriától. A JPMorgan Private Bank szakértője úgy látja, az amerikai indexek valószínűleg nem fognak idén akkora menetelést produkálni, mint 2017-ben – írja a CNBC.

Nehéz elképzelni, hogy 2018-ban megismétlődik a 2017-es eredmény

– mondta Monica DiCenso. A bank globális befektetési szakember hozzátette, ennek ellenére idén is szép és erős hozamokat produkálhatnak a piacok.

Miközben tavaly az S&P 500 mutató 20 százalékot izmosodott, DiCenso most arra számít, idén inkább a 2014-es év ismétlődik meg, szerényebb, mindössze 11 százalékos emelkedéssel.

A várható 11-13 százalék körüli erősödés azonban történelmi távlatban még mindig igen erősnek minősül.

Mindazonáltal ha a fundamentumokat nézzük, elég nehéz elképzelni, hogy a vállalati nyereségek alapján 20-25 százalékos felfutást mutassanak a részvénypiacok – jelezte az elemző.

A Wall Street ellenállása

Ha meglesz idén a legalább 11 százalékos S&P 500 erősödés, azzal az index még mindig a történelmi átlag fölött végezne. A mutató ugyanis átlagosan 8 százalékot izmosodott az elmúlt évtizedben. A legrosszabb év a 2008-as volt 39 százalékos süllyedéssel (ekkor ütött be a válság), míg a legjobb teljesítményt – 30 százalékos erősödést – 2013-ban mérhettük.

Az S&P 500 teljesítménye Forrás: investing.com

A múlt héten összehozott emelkedés ezzel együtt azt mutatja, hogy a részvénypiac ellenállónak bizonyult a korrekcióval szemben. A február 9-én véget ért héten ugyanis a Dow Jones index több mint 1000 pontot veszített két különböző kereskedési napon, míg az S&P 500 index 5 százalékot esett azon a héten, ami a legrosszabb teljesítmény volt 2016 januárja óta.

Az egész héten át tartó korrekciós hullámot azonban gyorsan le is rázták magukról a részvénypiacok. A süllyedéseket követően a Dow Jones lendületesen elindult a január 26-án beállított mindenkori csúcsa felé, míg

az S&P 500 durván 5 százalékra van az ugyanazon a napon beállított mindenkori rekordjától.

Ezzel párhuzamosan mindkét mutató kitört a korrekciós tartományból, és pozitív pályára fordult. Hivatalosan akkor beszélhetünk korrekcióról, ha egy index legalább 10 százalékos esést mutat az 52 hetes csúcsához képest.

A profitok repíthetik tovább a piacokat

Az elemző szerint a fordulat elsősorban annak köszönhető, hogy a befektetők újra a fundamentumokra kezdtek figyelni. Vagyis a monetáris politika és az infláció potenciális kockázatairól a részvények értékeire fordult a figyelem. Ha pedig azt nézzük, hogy

az amerikai gazdaság jól teljesít, a vállalati profitnövekedések pedig erősek, akkor alátámasztható, hogy a részvényindexek újra emelkedésnek induljanak.

Ezzel együtt a rendkívül magas árazások viszont továbbra is indokolnák a korrekciót, nem véletlen, hogy még a Nemzetközi Valutaalap vezetője is azt mondta korábban, ilyen szinteken természetes és kívánatos némi korrekció a piacokon.

A vállalati profitok tovább nyomhatják fölfelé az amerikai részvényindexeket Forrás: AFP/Adek Berry

A vállalati eredmények azonban valóban indokolhatják a pozitív fordulatot. Az S&P 500 cégeinek eddig nagyjából négyötöde jelentett már ebben a negyedévben, és 77 százalékuk felülmúlta a profitvárakozásokat, 78 százalékuk pedig lenyomta a bevételi előrejelzéseket.

Mi több, a társasági profitok az idei év további részében is ezen a kedvező pályán maradhatnak.

A FactSet kutatása szerint 2018-ban a nyereségek 18 százalékkal bővülhetnek, szemben a tavalyi 12 százalékkal.

Ezzel pedig az idei lehet az egymást követő harmadik év, amikor a vállalati eredmények összességében pozitívan alakulnak.