A brit flotta nagy hagyományokkal rendelkezik, azonban az elmúlt években még repülőgép-hordozójuk sem volt. Ezen változtattak két hatalmas hajó megépítésével, ráadásul a létszámon felettivé vált jelenlegi zászlóshajót sikeresen és gyorsan el is tudták adni.

A Brit Királyi Haditengerészet kivonja a forgalomból a HMS Ocean helikopterhordozóját, amely még hivatalosan február végéig a flotta zászlóshajója.

A lépésre azért volt szükség, mert sikeresen teljesítette tengeri tesztjeit a brit flotta új ékköve, a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó, amely így márciustól a zászlóshajó szerepét is átveszi.

A Queen Elizabeth segítségével egy új szintre lép a Királyi Haditengerészet, hiszen új kategóriával bővült a flottájuk.

A HMS OceanForrás: Wikimedia Commons/Ottaky

Azonban a britek szerencséjére Brazília új csatahajót keresett, amely költségvetési okokból a használt hadihajók piacán keresett hordozóhajót – írja a Bloomberg.

Az üzlet 84 millió fontjába került a braziloknak,

ami átszámolva 30 milliárd forintot jelent.

A brit védelmi minisztérium azt közölte, hogy a 21 500 tonnás járműn jelenleg átalakításokat végeznek, majd júniusban adják át a Brazil Haditengerészetnek.

A HMS OceanForrás: AFP/Jorge Guerrero

Nagy-Britannia hadiflottájának élén a zászlóshajó az elmúlt években sűrűn cserélődött, de vélhetően ezt a problémát is orvosolja a Queen Elizabeth érkezése.

Nagy-Britannia zászlóshajói 2005 óta:

  • HMS Ark Royal (2005-2007)
  • HMS Illustrious (2007-2009)
  • HMS Ark Royal (2009-2010)
  • HMS Albion (2010-2011)
  • HMS Bulwark (2011-2015)
  • HMS Ocean (2015-2018)
  • HMS Queen Elizabeth 2018-

A gazdasági lap megemlíti, hogy a HMS Ocean 2015 óta nem vett részt hadi bevetésen, de korábban használták a Sierre Leone-i polgárháborúban és a Líbia elleni nemzetközi beavatkozáskor is.

Várhatóan 2019-ben tovább erősödik a brit flotta, hiszen már készül a HMS Prince of Wales is, amely mindössze 3 ezer tonnával marad el a Queen Elizabeth-től. Mindkét hordozóhajó képes lesz 36 darab F-35B Lightning II típusú vadászbombázó szállítására.