Hónapok óta súlyos üzemanyaghiánnyal küzd az ország, amely Afrika legnagyobb, és a világ egyik legfontosabb kőolaj-kitermelője. Nigéria iszonyatos mennyiségben vásárolja külföldről a finomított kőolajt, hogy enyhítsen a gondokon.

Az Oilprice szerint, súlyos hiány van üzemanyagból Nigériában, melynek átlagos napi kőolajtermelése 2,5 millió hordó körül van. Az ok, hogy a jelek szerint nem működnek a finomítók.

Olajjal olajért

Nigéria mintegy két hónapja küzd az üzemanyag-hiánnyal. Enyhítésére

naponta vásárol 100 millió liternyi üzemanyagot, ami nagyjából 629 ezer hordónak felel meg.

A finomított olajért az állami vállalat mintegy 800 ezer hordó nyers olajt ad fizetségként. A vállalati program, melynek keretében az olajcsere-ügyletek lezajlanak, várhatóan áprilisra megújul, de egyelőre nem világos, mik az elképzelések annak jövőjével kapcsolatban.

Korszerűsítés miatt állították le a finomítókat, de kérdéses, azok rendben megtörténtek-eForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Nincs elég finomító-kapacitás

Bár az ország kőolajtermelése jelentős, olajfinomító kapacitásai korlátozottak.

Nigéria három finomítóját még tavaly szeptemberben állították le, azért, hogy a szükséges korszerűsítéseket elvégezzék.

A tervek szerint az egységeknek idén januárban folytatniuk kellett volna a munkát, méghozzá teljes kapacitással. Az ellentmondásos tájékoztatások szerint azonban egyelőre nem világos, újraindultak-e, és ha igen, részleges vagy teljes kapacitással. Ha a korszerűsítési munkálatok zökkenőmentesn lezárultak volna, vélhetően Nigéria ne szorulna olajbehozatalra.