Jegybanki segítségre szorul a lett pénzintézet

2018.02.20. 12:04

Mintegy 600 millió eurót vettek ki a betétesek Lettország harmadik legnagyobb pénzintézetétől, az ABLV-től, azután, hogy az amerikaiak szerint a bank megsértette az Észak-Korea elleni szankciókat. Most annak a jegybanknak kell a pénzintézet hóna alá nyúlnia, amelynek első emberét nemrégiben korrupcióval vádolták meg.

Ahogy az Origo is megírta, az Európai Központi Bank még hétfőn leállította az ABLV kifizetéseit fizetőképességi aggályok miatt. A Reuters arról ír, hogy a pénzintézetet most a jegybanknak kell kisegítenie.

Korrupciós vádak

Két, egyidőben kirobbant bankbotrány borzolja a kedélyeket Lettországban. Az egyik ügyben a jegybank elnökét a lett korrupcióellenes hivatal azzal vádolta meg, 100 ezer eurónyi kenőpénzt követelt azért, hogy félrenézzen bizonyos kérdésekben. A másikban az ABLV-t vádolta meg az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma, hogy – megsértve a szankciókat – napi gyakorlattá emelt bizonyos, pénzmosással összefüggő tevékenységeket, és Észak-Koreához köthető személyekkel üzletelt. Ezáltal közvetetten a lator állam rakétaprogramját is finanszírozta.

Két bankbotrány is kirobbant Lettországban, melyeknek állítólag nincs közük egymáshozForrás: Photononstop/Frederic Soreau

Bár a lett korrupcióellenes hivatal vezetője, Jekabs Straume szerint a két ügynek nincs köze egymáshoz, az ABLV elleni vádak között szerepel hivatali személyek megvesztegetésének kísérlete is.

Mind a bank, mind a jegybankelnök - akit őrizetbe vétele után szabadon engedtek - tagadja a vádakat.

Mind a bank, mind a jegybank elnöke tagadja a felhozott vádakat (illusztráció)Forrás: Pixabay

Tavaly két másik lett bank már bírságot kapott azért, mert megsértették az Észak-Koreával szembeni szankciókat. Akkor 2,8 millió eurós bírságot kellett fizetniük.

Mentőövre szorulnak

A betéteseket láthatóan nyugtalanítják a kirobbant ügyek.

Állományának 22 százalékát, 600 millió eurót már ki is vettek onnan az ügyfelek.

Az ABLV megnyugtató közlemények kiadásával próbálja csillapítani a bankpánikot, és jelezték, nem okoz gondot számukra a kifizetések teljesítése.

Ennek ellenére a jegybank közel 100 millió eurós csomagot dobna mentőövként az ABLV-nek. A banknál döntést hoztak arról is, hogy a stabilitás növelése érdekében, letétbe helyezik értékpapírjaik egy részét.