A Barcelona egy újabb rekordot állíthat fel

2018.02.22. 20:40

A világ labdarúgásában az árak elszálltak, a legjobb játékosokra érkező 100 millió euró alatti ajánlatokat már szinte meg sem hallgatják. A klubok bevételei történelmi csúcsra futottak, tavaly fordult elő először, hogy a három legnagyobb egyesület összesen 2 milliárd eurót keressen. A Barcelona nagyon közel áll ahhoz, hogy az első klub legyen, amely eléri az évi 1 milliárd eurós árbevételt.

A Deloitte könyvvizsgáló januárban közzétette felmérését a világ 20 legnagyobb labdarúgó klubjáról. A jelentésben az szerepelt, hogy a világ három legnagyobb klubjának összesített bevétele először éri el a 2 milliárd eurót.

A lista élén a Manchester United áll 676,3 millió eurós bevétellel, az angol klubot követi a két spanyol óriás, a Real Madrid (674,6 millió euró) és a Barcelona (648,3 millió euró).

Az élen a Deloitte szerint a Manchester UnitedForrás: AFP/Oli Scarff

A bevételek eloszlása a topligákban három fő csoportra volt bontható. A közvetítési jogok adták a klubok bevételének 45 százalékát, a reklámbevételek 38 százalékot tettek ki, míg a meccsnapon keletkezett bevételek 17 százalékkal járultak hozzá a költségvetéshez.

(Utóbbi kategóriába tartoznak a jegy- és bérletértékesítések, a stadionban történő fogyasztások, illetve a mez- és egyéb ajándéktárgyak eladásai.)

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a fociüzlet virágzik, a legjobban kereső 20 klub bevételei 6 százalékkal nőttek egy év alatt. Érdekesség, hogy a 20 klub fele a Premier League, vagyis az angol élvonal tagja.

A Barcelona már idén robbantana

A Barcelona kedden játszott Bajnokok Ligája mérkőzést Londonban, az eseményt kihasználva a Bloomberg interjút készített a klub elnökével, Josep Bartomeu-val.

Bartomeu a Deloitte jelentésénél is nagyobb számokat közölt, az elnök szerint

ebben a szezonban a csapat már 900 millió eurós bevétellel számol,

ami több mint 20 százalékos emelkedést jelentene.

Lionel Messi vélhetően karrierje végéig maradForrás: AFP/Cristina Quicler

Korábban a hosszú távú üzleti célok között az szerepelt, hogy a Barcelona 2021-ben szeretné elérni az 1 milliárd eurós bevételt, de ez jóval gyorsabban megtörténhet a jelek szerint.

Ez azt jelenti, hogy a futball iparág növekszik, és ez jó a klubnak és a szurkolóknak is.

Hogy honnan lesz ennyi pénze a csapatnak? Az elnök elárulta, hogy közel vannak egy óriási szponzorszerződés aláírásához, amely így névadója lehet a Barcelona létesítményeinek, beleértve a stadiont is.

A jelenlegi Nou Camp név nem változna, azonban előtagként kiegészítenék a támogató nevével.

A stadion neve hamarosan kiegészül egy névadó szponzorralForrás: AFP/Jose Jordan

Bartomeu beszélt arról is, hogy a 30 éves Lionel Messit vélhetően soha nem adják el,

mivel 700 millió eurós kivásárlási ára van,

és azt szeretnék, hogy a most kötött négyéves szerződését majd pályafutása végéig meghosszabbítsa az argentin támadó.