Az aszály okozta az agrár-GDP visszaesését

2018.02.22. 12:37

A tavalyi kedvezőtlen időjárás miatti terméscsökkenést némileg kompenzálták az emelkedő termelői árak, így a mezőgazdasági kibocsátás folyó alapáron számított értéke csupán 1 százalékkal esett vissza 2016-hoz képest. A mezőgazdaságban keletkező nettó vállalkozói jövedelem folyó alapáron 5 százalékkal lett alacsonyabb, az előző évinél.

A tavalyi 1 százalékos kibocsátáscsökkenés mögött a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának 4,5 százalékos mérséklődése áll, amelyet nagyrészt ellensúlyozott, hogy az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke viszont 5 százalékkal nőtt, melyről az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése számol be a Magyarmezőgazdaság.hu-n.

Mennyiségben a mezőgazdasági termelés a 2016-os 9 százalékos emelkedés után tavaly 5 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. Ezen belül a növényi termékek termelése 7, az állatoké és állati termékeké pedig 3 százalékkal csökkent.

Az aszály mellett a belvíz is okozott jelentős károkat az elmúlt években - a képen egy víz alatti szántóföld Hódmezővásárhely térségében 2016. február 26-ánForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A bruttó hozzáadott érték csupán 1, az agrártevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 5 százalékkal lett alacsonyabb tavaly, mint 2016-ban. Némileg – 1,4 százalékkal – csökkent az egy teljes munkaidős dolgozóra számított mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem is.

További részletek a Magyarmezőgazdaság.hu fent hivatkozott cikkében, illetve a Világgazdaság napilapban olvashatók.