Soha ennyi pénz nem cserélt még gazdát mobilfizetéssel

2018.02.25. 15:05

Új, technológiához köthető pénzügyi rekordot állított fel Kína 2017 októberében – jelenti a Xinhua hírügynökség. Erre a hónapra akkora forgalmat értek el a mobilfizetésselt éves viszonylatban nézve, mint azelőtt senki más a világon. Felfoghatatlan nagyságú számok következnek.

Tavaly októberben Kína felállította a mobilfizetések összesített értékének eddigi világrekordját. Az év elejétől eltelt tíz hónapban több pénz áramlott ilyen módon a gazdaságban, mint 2016 egész évében.

Kína harca a készpénz és a hitelkártya ellen

A mobilfizetési megoldások dinamikus tempóban terjednek országszerte. Ezek lehetővé teszik a mindennapos vásárlásokat éppúgy, ahogy a pénzügyek nyomon követését, és ehhez még csak pénztárcát sem kell a felhasználónak magánál hordania.

2017 októberére Kína felállította a mobilfizetések nagyságának eddigi világrekordjátForrás: Imaginechina/Xu hui - Imaginechina/Xu Hui

A megoldások elterjedését segíti az is, hogy a kínai adatok szerint, tavaly június végén az országban 724 millióan használtak mobiltelefont. A mobillal rendelkezők mintegy 35 százaléka rendszeresen használ mobilfizetési megoldásokat, míg közel 32 százalékuk, továbbra is a készpénzt vagy a különböző bankkártyákat részesíti előnyben vásárlásaikor.

Mindazonáltal úgy tűnik, Kínában lassan de biztosan, visszaszorul a bankkártyák használata.

Az előtérbe kerülő mobilfizetési megoldások közül a piacvezetőket a két óriás, az Alibaba és a Tencent szállítja, így ez a két vállalat uralja ezt a piacot.

Sok nulla a pozitív egész szám után

A tavalyi év október hónapjáig – januártól számítva – Kínában 81 ezer milliárd jüant fizettek ki mobilfizetési megoldásokkal. Ez dollárban 12,77 billió amerikai dollár. Ügyelve az amerikai angol és az európai angol nyelv eltérő kifejezésére a hatványképzésben, ez, másképp kifejezve,

több mint 12 ezer milliárd dollárt jelent.

Jack Ma, az Alibaba vezére: ez és a Tencent uralja a kínai piacát a mobilfizetési szolgáltatásoknakForrás: Imaginechina/Tu meifei - Imaginechina/Tu Meifei

Ezt pedig felesleges átváltani forintra. Az éves magyar GDP sokszorosa kitelne ekkora summából, sőt, valójában a legegyszerűbb úgy utalni rá, mint ami nagyságrendileg is többszöröse a hazai bruttó nemzeti összterméknek.

2016-ban egész évben 60 ezer milliárd jüannyi volt a mobilfizetés összesített volumene. Így a 2017 első tíz hónapján összehozott szám önmagában közel 38 százalékos növekedést jelent.