Szupertejet gyártó cég tarol a Gyűrűk Ura földjén

tej, üveg tej, pohár tej
TO GO WITH AFP STORY by Alice Ritchie, US-food-safety-farm In this photo illustration, whole milk is poured into a glass June 12, 2008 in Washington, DC. Thousands of Americans seek unpasteurized dairy products that enthusiasts say can cure everything from asthma to autism, despite it being illegal in many states on the grounds that it is unsafe. AFP PHOTO / TIM SLOAN
Vágólapra másolva!
Új királyt koronáztak a távoli szigetország, a Gyűrűk Ura-filmek forgatási helyszínéül is szolgáló Új-Zéland tőzsdéjén. Az a2 Milk nevű vállalat, márkajelzéssel ellátott tejtermékeiből már kétszer annyi fogy, mint az áruházak sajátmárkás áruiból.
Vágólapra másolva!

Megközelíti a 7 milliárd amerikai dollárt, azaz az 1500 milliárd forintot az a2 Milk éréke. Ezzel olyan nagy új-zélandi vállalatokat is maga mögé utasított, mint például az Auckland nemzetközi repülőterét üzemeltető társaságot.

A cég tejtermékei sikert arattak a laktóz-intoleranciával küzdő fogyasztóknál Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Kitartottak amellett, hogy jobb a tejük

A Fonterra, a világ legnagyobb tejtermelője, korábban nem is vett tudomást a feltörekvő tejvállalatról, egyszerű marketingfogásnak tartotta kampányuk központi állítását.

Az a2 Milk-nél azt állították, hogy tejük jobb minőségű, mint a hagyományos tejtermékek.

A cég tejében ugyanis nincs jelen a laktóz-intoleranciáért felelős összetevő, így azok is bátrabban fogyaszthatják, akiknek emésztési vagy egyéb panaszt okoz a tejivás.

Az A2 típusú tejek csak ilyen típusú béta-kazeint tartalmaznak, így a laktózérzékenyek sem szenvednek hatásaitól.

A hagyományos tejek általában tartalmazzák az A1-es típust is, amely a kutatások szerint összefüggésbe hozható egyes bélgyulladásokkkal, illetve az 1-es típusú cukorbetegséggel is.

A világ legnagyobb tejexportálójával kötött megállapodás további lökést adhat a vállalatnak (illusztráció) Forrás: AFP/Tim Sloan

Az értékesítési adatok és a vásárlók visszajelzései a vállalatot igazolták. Termékei olyan nagy sikert arattak - különösen azok között, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk jelentkezik a tejfogyasztás után -, hogy az eredmények az új-zélandi cégek elitjébe katapultálták a tejes startupot.

Nem csak nagy, de bölcs is

Most azonban megváltozik a helyzet. A Fonterra - módosítva korábbi álláspontján - és a cég, széles körű együttműködési megállapodást kötöttek.

Ennek értelmében, a Fonterra – a világ legnagyobb tejexportálója – disztribúciós és licensz megállapodást kötött az a2-vel.

A megerősödő cég papírjai iránt akkora a befektetői érdeklődés, hogy jobb eredményeket produkálnak, mint a nagy nevű konkurens vállalat. Mindkét cég részvényei Sydney tőzsdéjén mozognak. A Bloomberg információi szerint, a társaságok között létrejött megállapodás alapjait az a2 Milk adta meg.