Míg Olaszországban kilőttek az árak, és Kelet-Európa hamisítványokat adott el, addig Görögország szép lassan feltette magát a térképre, már ami a szarvasgombákat illeti. Az athéni székhelyű Eklekto gasztronómiai exportőr ráadásul egy kis csoportnyi gyűjtővel dolgozik együtt, ennek köszönhetően pedig mindig pontosan visszakövethető a termék eredete.

A szarvasgombák piacát az olasz és francia termékek uralják, ám ezek ára az utóbbi időben az egekbe ugrott. Így hát a legjobbkor érkezett az Eklekto, amely már tavaly elkezdte vizsgálni a görög erdőket, fehhér szarvasgomba után kutatva. Ráadásul a világ szarvasgomba piacának 70 százalékát uraló Urbani is felfigyelt az országban zajló változásokra.

„Ha egy másik terület is képes ugyanazt a minőségű szarvasgombát produkálni, akkor arra komolyan oda kell figyelnünk – nyilatkozta a Bloombergnek Vittorio Giordano, az Urbani észak-amerikai részlegének elnöke. 

Az Olaszországban termő fehér Alba szarvasgombaForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az Alba, vagyis az olaszok kedvenc fehér szarvasgombájának az árát nagyban befolyásolta a szárazság, így tavalyaz egy fontnyi, nagyjából fél kilónyi olasz gomba ára 3.500 dollárra (890 ezer forint) ment föl. Ugyanakkor a görög gomba fontja 3.150 dollár (790 ezer forint), míg a szintén igen finom, ám nem olyan ritka Perigord szarvasgomba fél kilójának ára 840 dollár (210 ezer forint).

Ráadásul a görög fehér szarvasgomba pont olyan illatos és ízletes, mint az olaszok Albája. Michael Tusk, a San Francisco-i Quince étterem séfje állandó látogatója az évenként megrendezett, és nyolc éjszakán át tartó fehér szarvasgomba-fesztiválnak, ahol elmondása szerint akár 100 ezer dollárt is elkölt, hogy megfelelő alapanyagokat találjon étterme számára. 

Fehér szarvasgombaForrás: Shutterstock

Még 2016-ban hívta fel Tusk figyelmét a görög gombára a híres somelier, Peter Weltman. Bár a séf eleinte szkeptikus volt az új lelőhellyel kapcsolatban, ma már szerves részét képezik ételkínálatának a görög szarvasgombából készült fogások. Tusk példáját azóta több sztár szakács, például George Chen a China Live és az Eight Tables tulajdonosa és szakácsa is követte.

Lefteris Lahouvaris görög gombaszakértő szerint

évente akár három tonna szarvasgombát is exportálhat az ország, ezt több millió dollárért lehetne értékesíteni az Államokban, ami igen jelentős segítség lenne a súlyos gazdasági gondokkal küzdő dél-európai országnak.