A finn vodka, ami elérheti az amerikai álmot

Koskenkorva vodka
Vágólapra másolva!
A kevéssé ismert finn lepárló olyan nemzetközi márkákkal veszi fel a versenyt, mint a Smirnoff vagy az Absolut vodka. Az Altia, annak érdekében, hogy elérhetőbb legyen a világon, nemsokára tőzsdére viszi részvényeit.
Vágólapra másolva!

A vodka az egyik legkedveltebb alkohol Finnországban, az állami tulajdonú Altia – amit 1999-ben alapítottak – pedig élen jár az ital gyártásában.

A Koskenkorva vodka az ország északi pontján, egy aprócska faluban készül.

A cég központja jelenleg Helsinkiben található, és több mint nyolcszáz ember dolgozik a vállalatnak.

– nyilatkozta Pekka Tennila a cég vezérigazgatója a Bloombergnek pénteken.

Koskenkorva vodka Forrás: Wikimedia Commons/Eigenes Foto

Az Altia vodkáját mintegy harminc országban – például Svédországban, Dániában, és Észtországban – értékesítik, és jelenleg az amerikai hálózatát építi ki az Infinium Spirits italkereskedővel közösen.

Az északi és a balti régióban az Altia számos italt forgalmaz: a Renault and Larsen konyakot, a Xante likőrt, valamint a Chill Out borkollekciót.

Tennila szerint az égetett szeszek között jelenleg a gin és a whiskey növekszik leginkább.

A cég márciusban akar tőzsdére menni Helsinkiben és az állami tulajdonú cég részvényeihez nyilvános ajánlatétellel lehet hozzájutni, az állam azonban 34 százalékos részesedést megtart magának. Az Altia a befolyó összeget bővítésre és növekedésre kívánja felhasználni a cég vezírigazgatójának elmondása alapján.

Mika Lintila gazdasági miniszter újságíróknak azt mondta, hogy szeretnék felkínálni a lehetőséget a finnek számára, hogy egy szeletet birtokoljanak a vodkalepárlóból.