Az MVM élére áll a forradalmi energetikai változásoknak

2018.02.27. 08:57

Zsuga János, az MVM Zrt. vezérigazgatója a napenergia egyre nagyobb szerepéről nyilatkozott az Origónak. A társaságcsoport elkötelezettségét mutatja, hogy az MVM 2018-ban 110 napelemes erőművet épít Magyarországon.

Mekkora szerepet játszik majd az MVM a következő években a hazai napenergia térhódítása terén?

Az MVM Csoport egy megújulási folyamaton megy át, amelynek keretében több irányba is nyitunk. Nyitunk a kutatás, az innováció és a megújuló energiaforrások irányába. Nem titkolt célunk, hogy az MVM Csoport piacvezető legyen a megújuló energiák területén az országban. Nem csak beszélünk róla, hanem teszünk is ezért. Hosszú előkészítő munka után folyamatban van új naperőműveink kivitelezése. Ennek köszönhetően Magyarországon egy éven belül az MVM rendelkezik majd a legnagyobb – 150 megawattot meghaladó – megújuló energiatermelő kapacitással. Ezzel az MVM nagyban hozzá tud járulni ahhoz, hogy hazánkban 2020-ra 14,65 százalék legyen a megújuló energiaforrások részaránya.

Zsuga János az MVM vezérigazgatója: A napenergia fejlesztések-beruházások az egész ország területét lefedik majdFotó: Polyák Attila - Origo

Milyen javaslataik vannak arra nézve, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mértékben elterjedjen a napenergia Magyarországon?

Az MVM által indított napenergia fejlesztések-beruházások az egész ország területét lefedik majd. Ezek a kapacitások pedig képesek a jövőben fenntartható módon elektromos áramot termelni. Igyekszünk példát mutatni és bízunk benne, hogy ez ösztönzőleg fog hatni mind a további napelemes erőművek, mind a lakossági napelem-használat elterjedésére egyaránt.

Az ország mely területén lesznek a legnagyobb beruházásaik a naperőműveket illetően?

Jelenleg két nagy naperőmű építésén dolgozunk az országban. Az egyik Felsőzsolcán készül, aminek az alapkövét holnap tesszük le. A másik pedig Pakson lesz, ami egy szimbolikus helyszín. Magyarországon az atomenergia és a megújuló energiaforrások jól megférnek egymás mellett a villamosenergia-rendszerben. A két nagy mellett 108 db 0,5 megawattos kiserőművet építünk, amelyek lefedik Magyarország teljes területét. Az MVM jelenleg 50 milliárd forintos beruházást hajt végre a naperőművek hazai piacán. A beruházások révén egyébként egy Székesfehérvár méretű város energiaellátását tudjuk majd biztosítani.

A megújulók területén hol lát még lehetőséget belépésére az MVM Csoport?

Meg kell nézni, hogy ma Magyarországon mely fejlesztéseknek van realitása. A napenergia felhasználása mellett az MVM természetesen vizsgálja a biomassza, a geotermia és a szélenergia beruházási lehetőségeit is. Jelenleg leginkább a napenergia területén látjuk annak a lehetőségét, ahol olyan megtérülő projekteket tudunk indítani, amelyek az ország hazai nyersanyagra épülő energiaellátásához és a fogyasztók ellátásbiztonságának garantálásához a legnagyobb mértékben képesek hozzájárulni.

Zsuga: Az MVM célja, hogy mindenképpen piacvezető pozíciót szerezzen a közép-kelet-európai régióbanFotó: Polyák Attila - Origo

A régióban mennyire lehetünk versenyképesek a napenergia terén?

Az MVM célja, hogy mindenképpen piacvezető pozíciót szerezzen a közép-kelet-európai régióban. A versenyképesség nemcsak azon múlik, hogy hány naperőművet tudunk létesíteni, hanem hogy mennyire eredményesen igazodunk a szabályozói környezet változásaihoz, és milyen hatékonyan kezeljük a piaci kihívásokat. Legfontosabb törekvésünk, hogy mindeközben csökkentsük a hazai áramimport részarányát. A naperőművek használata jól illeszkedik az említett célkitűzéseinkhez, amely ráadásul olyan energiaforrásra alapozott áramtermelésre ad lehetőséget, ami mindig rendelkezésre áll majd az országban.

Mennyi munkahelyet teremthet a napenergia széleskörű elterjesztése hazánkban?

A napelemes erőművek megépítése jelentős számú munkahelyet teremt. Mindezt igazolja, hogy jelenleg is keresettek azok a szakembereket, akik napelemes erőművek tervezésében részt tudnának venni. Egy naperőmű építéséhez azonban más iparágak részvétele is szükséges, így maga a beruházás megvalósítása is jelentős gazdasági hozzáadott értéket képvisel.

Mennyire megalapozott a Deloitte azon közelmúltban megjelent elemzése, miszerint folytatódhat a napenergia-boom Magyarországon?

Teljes mértékben egyetértek vele. A világtrendeket nem lehet megállítani, így a napenergia egyre nagyobb szerepet kap. Van olyan kutatás miszerint 2040-re a világ energiatermelésének a 25-30 százalékát a megújuló energia fogja adni. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország ennek a folyamatnak az aktív résztvevője lesz, vagy pedig csupán követő stratégiát tudunk folytatni. Hazánk földrajzi adottságai kiválóak a napenergia térhódításához, és remélem, hogy a hazai energiamixen belül komoly arányt fog képviselni a napenergia.

"A világtrendeket nem lehet megállítani, így a napenergia egyre nagyobb szerepet kap"Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha már energiamix, akkor Ön szerint a megújulók terén mi az a szint, amit Magyarországnak vállalnia kellene az unió felé a következő évtizedre?

Az energiamix meghatározása jelenleg tagállami hatáskör és hazánknak az a jó, ha ez így is marad, hiszen mi ismerjük a legjobban saját országunk adottságait és lehetőségeit, melyekre építeni lehet.
Az ellátásbiztonság megőrzése és erősítése mint prioritás érdekében nem csak az EU felé vállalt megújuló részaránycél a lényeges, hanem az, hogy a felfutó megújulós erőművi kapacitások és a más energiaforrásokkal üzemelő erőművi blokkok – egymást kiegészítve – minél inkább ki tudják szolgálni a hazai fogyasztói igényeket megfizethető energiaárak mellett, úgy hogy közben a villamosenergia-rendszer egyensúlya is megmarad.

Mennyire tud az MVM lépést tartani a technológia felgyorsult változásával?

Az MVM Csoport rálépett egy innovatív útra, aminek a része a napenergia felé nyitás is. Úgy gondolom, hogy a cégen belül végrehajtott átalakítások révén sikerült elérnünk, hogy a technológia folyamatos változására tudjunk reagálni, és mindezt képesek vagyunk figyelembe venni a beruházásaink során. Szakembereink folyamatosan értékelik az iparág változásait.