Zöld startupok jelentkezését várják, még két napig

környezetszennyezés
A legtöbb halálos áldozatot a légszennyezettség követeli
Vágólapra másolva!
A légszennyezés több mint nyolc hónappal csökkenti a várható élettartamot. Európában évente 400 ezer, míg Magyarországon 8-14 ezer ember veszíti el az életét a levegőben terjedő szennyezések miatt. A Climate-KIC inkubációs programja február 28-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek a klímaváltozás kihívásaira keresik a megoldást. Egy, a programban korábban résztvevő startup nemrég 150 millió forint értékű kockázati tőke-befektetést kapott.
Vágólapra másolva!

A levegőminőség a közegészségügyet veszélyeztető legnagyobb környezeti fenyegetések egyike, amelynek komoly egészségügyi hatása lehet a szervezetre: rövid távon többek között

fejfájást és szorongást, szem-orr- és torok irritációt, kardiovaszkuláris- és légzőrendszeri problémákat okozhat.

Az Európai Bizottság adatai szerint évente 400 ezer ember veszti életét Európában a légszennyezés miatt. A levegőben lévő finom részecskés anyag a becslések szerint az EU-ban több mint nyolc hónappal csökkenti a várható élettartamot. A tagországok közül Magyarországon az egyik legsúlyosabb a légszennyezettség helyzete: a becslések szerint

hazánkban évente 8-14 ezer a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma.

Az Európa legnagyobb és legsikeresebb greentech inkubáció programját működtető Climate-KIC portfóliójában több olyan startup is szerepel, amelyek célja, hogy hozzájáruljanak a levegőtisztasághoz.

Az Európai Bizottság 2013 végén fogadta el a „tiszta levegő" javaslatcsomagot, amely a légszennyezés csökkentésére irányuló intézkedéseket foglalja magában. Egy 2016-os mérés szerint a levegőben terjedő szennyezésekkel összefüggő megbetegedések az összes, a környezeti hatásokkal kapcsolatos betegségek és halálozások kétharmadáért felelősek.

A légszennyezéshez az árumozgatás, a logisztika jelentősen hozzájárul. Az Amerikai Egyesült Államokban és Európában

évente összesen 120 milliárd kilométer az üres átállás, amikor a kamionok rakomány nélkül teszik meg a felrakópontig a távot.

Az üres átállás jelentős környezeti terhelést, évente több millió tonna károsanyag-kibocsátást jelent.

A Climate-KIC Akcelerátor Programjának egyik résztvevője a TrucksOnTheMap, amelynek innovációja, hogy egy térképes felületen köti össze a megrendelőket, a fuvarszervezőket és a szállítókat.

A startup a Climate-KIC-től 62 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kapott.

A környezettudatos vállalkozás tavaly novemberben Európa legnagyobb startup gáláján Helsinkiben, a Slush versenyen ezer startupból az első helyezést kapta.

Kína után hazánkban tulajdonítható legnagyobb arányban a szennyezett levegőnek a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut miatti elhalálozás Forrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya

A Climate-KIC program felkészítésének köszönhetően a startupba nemrég egy magyarországi székhelyű kockázati tőkebefektető látott potenciált: 2017 decemberében megállapodást írtak alá a céggel, amely szerint

500 ezer eurót fektet a TrucksOnTheMap-be.

A startup olyan rendszert fejlesztett, amellyel évente harmadával lehet csökkenteni a kamionok „üres átállását". A megoldással évente több millió tonnával mérsékelhető a károsanyag-kibocsátás.

– magyarázta Domonkos Tamás, a TrucksOnTheMap ügyvezetője.

A Climate-KIC inkubációs programja február 28-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek a klímaváltozás kihívásaira keresik a megoldást. A 115 ezer euró összdíjazású programban kiválasztott legígéretesebb ötlet 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kap.

Jelentkezés és további információ az alábbi oldalon.