Új ura lehet az olajpiacnak 2019-ben

palagáz
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok letaszíthatja a trónjáról Oroszországot, és a legnagyobb olajkitermelőjévé léphet elő 2019-ben – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség. Az USA ráadásul jól halad, mivel tavaly már maga mögött hagyta Szaúd-Arábiát.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok lehet jövőre a világ legnagyobb olajkitermelője, lenyomva ezzel a jelenlegi uralkodó Oroszországot – mondta jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A háttérben elsősorban az USA palaolaj-kitermelésének kitartó lendülete áll.

Jövőre egészen biztosan megtörténik a trónfosztás, de akár még idén is bekövetkezhet a helycsere az élen

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Az Egyesült Államok palaolaj-kitermelésének növekedési lendülete ugyanis rendkívül erős – hangsúlyozta a Reutersnek Birol.

Amerikai hatalomátvétel

Az amerikai nyersolaj-kitermelés a tavalyi év végén felkúszott a napi 10 millió hordós szint fölé, amire az 1970-es évek óta nem volt példa. Ezzel pedig Az USA maga mögött hagyta Szaúd-Arábiát. Az amerikai illetékes hatóság közlése szerint

az ország 2018 végére meghaladhatja a napi 11 millió hordós kitermelési szintet is.

Ezzel pedig az Egyesült Államok lenyomná Oroszországot is, amely jelenleg éppen ezen szint fölött termel.

Az amerikai palaolaj-kitermelés javítja az USA globális pozícióját Forrás: AFP/David McNew/David Mcnew

Ráadásul az Energiaügynökség úgy számol, hogy

az USA kitermelése 2020-ig még nem is fog tetőzni, zsugorodás pedig a következő 4-5 év során nem várható.

Az amerikai térnyerést az is segíti, hogy a palaolaj-robbanás éppen akkor zajlik, amikor a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC és szövetségesei – köztük Oroszország – elkötelezték magukat a kitermelés csökkentése mellett, annak érdekében, hogy stabilizálják az olajpiacot. Nemrég pedig többen jelezték, dolgoznak azon, hogy miként lehetne folytatni valamiképpen az együttműködést 2018 után is.

Piaci átrendeződés

Ezzel együtt az USA-nak nemcsak a kitermelése, de az exportja is lendületesen bővül. Az amerikaiak pedig igyekeznek lecsapni a legnagyobb és leggyorsabban növekvő ázsiai országokban rejlő lehetőségekre, elszívva a piaci részesedését az OPEC-től és Oroszországtól.

Mindeközben

az amerikai nettó import a múlt héten 1,6 millió hordóval napi 4,98 millió hordóra csökkent,

ami a legalacsonyabb szintnek számít, mióta az IEA 2001-ben elkezdte gyűjteni az adatokat. Ez pedig tovább növelheti a nehézségeket az OPEC számára.

A kitermelés azonban nem pusztán az Egyesült Államokban igen erős. Birol hangsúlyozta, a kanadai és a brazil olajprojektek szintén jelentős hajtóerővel bírnak a piacon. A keresleti oldal tekintetében az IEA napi 1,4 millió hordónyi növekedésre számít ebben az évben.