Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában, a kilencmilliárd forintba kerülő, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítmény alapkövét szerdán helyezték el. A cégcsoport hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épít EU-s társfinanszírozással és ezzel az MVM a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. A beruházási költség 35%-át Európai Uniós forrásból finanszírozzák

Magyarország legnagyobb napelemfarmjának alapkőletétele FelsőzsolcánFotó: Hirling Bálint - Origo

Az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb naperőműve épül meg Felsőzsolca és Onga határában, egy közel 44 hektáros területen, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának keretében. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 nyarán kezdheti meg üzemszerű működését.

"A felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 20 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár a február 28-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkárFotó: Hirling Bálint - Origo

„Az MVM Csoport egyértelműen piacvezető lesz a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek területén. Társaságcsoportunk egy éven belül 110 napelemes erőművet épít az országban, amely mintegy 50 000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét képes fedezni. A jelenlegi beruházásoknak köszönhetően az MVM Csoport több mint 150 MW megújuló kapacitással fog rendelkezni" – mondta el Dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Zsuga János az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató felsőzsolcai naperőműve 74 000 darab polikristályos napelemtáblájával, 19,96 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 20,7 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A felsőzsolcai beruházás tervezett beruházási költsége 9 milliárd forint, melynek 65 %-a az MVM Csoport saját forrásából, 35 %-a (3,144 milliárd) Európai Uniós forrásból kerül finanszírozásra.

Az alapkő letétele"Fotó: Hirling Bálint - Origo "

A naperőművek üzemeltetése nagyrészt távfelügyelettel megoldható, ennek ellénre a beruházás megvalósítása során jelentős számú munkahelyet teremt. A Felsőzsolcán megvalósuló naperőmű a térség számára gazdaságélénkítő hatással bír, valamint munkaerő megtartásában is fontos szerepet tölt be – hangsúlyozta Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselőjeFotó: Hirling Bálint - Origo

"A naperőműveknek helyet biztosító, önkormányzati tulajdonú területek bérbeadásával a helyi közösség hosszú távú, folyamatos és biztos bevételhez jut, továbbá a beruházó helyi iparűzési adót is fizet. Mindemellett a naperőmű létesítése és üzemeltetése segíti a helyi közösség környezettudatos gondolkodását – jegyezte meg Dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere.

Dr. Tóth Lajos, Felsőzsolca polgármestereFotó: Hirling Bálint - Origo