Munkaidőnek számít-e a munkahelyi tanfolyami képzés ideje?

2018.03.01. 07:03

Egy megtörtént eset, hogy a munkavállalót munkáltatója egy olyan felnőtt OKJ-s tanfolyamra szervezte be, amelynek néhány időpontja a munkavállaló szabadidejére, pihenőnapjára esett. A munkáltató szerint a tanfolyamon töltött idő nem minősül munkaidőnek, hiszen OKJ-s szakmát ad. Valóban?

Ezen felül a munkavállalót délutános műszak után éjjel 1:30-ig túlórára kötelezte a munkáltatója, miközben nem maradt 8 óra pihenőideje a tanfolyam reggeli kezdetéig, sőt a délelőtti tanfolyam után egy teljes délutáni műszakra is kötelezte a munkáltatója. A munkavállaló így több mint 15 órás napi munkaidőt ért el, de ezt nem engedték beírni a jelenléti ívbe azzal, hogy az meghaladná a 12 órát.
A Munka Törvénykönyve alapján a tanfolyam munkaidőnek számít, ha azt a munkáltató kötelezően írta elő Dr. Bán Gergely munkajogi szakértő szerint - olvasható a Hrportál.hu oldalán.

Így erre az időszakra is jár a munkabér a munkavállalónak.

A dolgozó beosztott rendes és rendkívüli munkaideje együttesen nem haladhatja meg a napi 12 és heti 48 órát, egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti óraszámot átlagban kell számolni. De 12 óránál hosszabb munkavégzésre senki sem kötelezhető egy napon, hacsak nincs készenléti munkakörbe osztva. Ezt a munkaidőt viszont az olvasó túllépte a tanfolyami napján.

A munkáltató által elrendelt tanfolyam ideje teljes mértékben munkaidőnek minősül és a pihenőidő szabályai között is így kell figyelembe venniMercedes-Benz

A jelenléti íven nyilván kell tartani a rendes és a rendkívüli munkaidőt is, így a szakértő szerint a munkáltató tájékoztatása a jogszabályokkal szembement. A 12 órán felüli munkaidőt rendkívüli munkaidőként kellett volna elkönyvelni.

A munkáltató abban is vétkezett, hogy

nem biztosította a törvény szerinti legalább 8 óra napi pihenőidőt a munkavállalója részére.

Végül Dr. Bán Gergely válaszában megjegyezte, hogy a dolgozó a pihenőnapján is beosztható a tanfolyami képzés idejére, ha az nem ütközik törvénybe és aránytalan sérelmet sem okoz a munkavállaló részére. Ezért munkaidős díjazás jár, és a pihenőidőt is úgy kell számolni, hogy a tanfolyamon töltött idő munkaidőnek számít.