Az ágyakban található matracok nem gyorsan amortizálódó vagy elévülő dolgok, főleg ha valaki rászánja a pénzt, és minőségi darabot vesz. Ezért lett gyanús az amerikaiaknak egy vállalat, amely szinte minden sarkon ott van, ráadásul úgy, hogy a boltok soha nincsenek zsúfolva vevőkkel.

A világon egyre több ágyban használnak matracot, azonban kijelenthető, és egy olyan termékről van szó, amit nem cserél az emberek többsége sűrűn. A jobb minőségű darabokra akár 10-15 éves garanciát is adnak a gyártók.

Egy amerikai szervezet ajánlása szerint érdemes 7-10 évente matracot cserélni, de azok élettartama elég széles skálán mozog – írja a Business Insider.

Ezért is furcsállja sok amerikai, hogy a Mattress Firm boltjai gombamódjára elkezdtek kinőni az országban,

és összesen 3500 üzlet nyitott meg. Ráadásul ezek sokszor egymáshoz nagyon közel, és indokolatlanul sűrűn helyezkednek el.

Boltok Las Vegas belvárosában:

Hogy ez mekkora szám, összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy az egész Egyesült Államokban összesen 14 ezer McDonald's van.

Így a népszerű netes fórumon, a Redditen elkezdett terjedni az elmélet, hogy a rengeteg matracüzletet minden bizonnyal pénzmosásra használják.

Ennek alátámasztására a fórumot elárasztották a különböző térképek, ahol tényleg nagy koncentrációban vannak üzletek, azok olykor egymással szemben helyezkednek el.

Mattress FirmForrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Beszámolók szerint ezek az üzletek általában konganak az ürességtől, vagyis szinte kizárt, hogy gazdaságosan lehessen egy ilyen láncot üzemeltetni.

A vállalatot egy dél-afrikai kereskedőcég, a Steinhoff vette meg 2016-ban 3,8 milliárd dollárért. Az év végén volt olyan nap, amikor a Steinhoff részvények 62 százalékot emelkedtek, azonban úgy tűnik, az aranykorszaknak vége.

Matracboltok 15 perces körzeten belül:

Nem csitítja az sem az összeesküvés-hívőket, hogy a Steinhoff Holding elhalasztotta az éves jelentésének közzétételét könyvelési szabálytalanságok miatt, és hogy a vezérigazgató bejelentette a lemondását.

2017 végén a Mattress Firm ugyan bejelentette, hogy idén bezárnak 200 üzletet, de iparági szakértők szerint még ennek a többszöröse is indokolt lehetne, akár 600-1000 matracbolt is lehúzhatja a rolót idén.

Természetesen a vállalat is reagált a híresztelésekre, és közleményben cáfolták, hogy azért lenne ennyi üzletük, mert azok pénzmosáshoz kellenek.