Ahogy az Origo is megírta, a Lidl január második felében komoly, átlagosan 20 százalékos béremelést jelentett be munkavállalói számára. Most kiderült, hogyan valósul ez meg a gyakorlatban.

Nem úgy jön ki a 20 százalék, ahogy azt a munkavállalók várhatták. A Pénzcentrum írt arról, hogy egy felháborodott munkavállaló ír nekik arról, hogy van, akinek mindössze néhány százalékot nőtt a bére.

Kiderült a gyakorlatban is, mennyit is visznek haza a munkavállalók a korábban bejelentett 20 százalékos béremelés után (illusztráció)Forrás: AFP/Justin Tallis

Fordulópontként várták március 1-ét

A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét - írta meg az Origo. Ebből az átlagos emelésből aztán a gyakrolatban - úgy tűnik - sokszor csak néhány százalék lett.

A kétszámjegyű emelésnek nem mindenki örülhet. Ahogy a portál is beszámol arról, volt, aki ennél a valóságban jóval kevesebbet kapott. Az oda küldött panaszlevelében egy Lidl alkalmazott elárulta, nagy csalódás ért minket, ugyanis a bejelentett átlagos 20 %-os béremelés egy nagy kamu!".Jelzése szerint a lánc egyik vidéki raktárában, ahol ő is dolgozik immár 5 éve a béremelés az alábbiak szerint alakult:

(...) az áruátvevők kaptak 3 százalékot, a targoncások 9,5 %-ot, a komissiósok pedig 11 százalék körül. Konkrét számokkal: 367000-ről 376000, 269000-ről 295000, és 264000-ről 295000 Ft bruttó lett a fizetés. (...) A boltokban sem jobb a helyzet, Érden 8 %, Szigetszentmiklóson 11%, Dunaharasztiban szintén 11 % körül lett a béremelés. Konkrétan most a plafon 245000 Ft bruttó. (...) Mindegyik összeg 8 órás munkaidőre vonatkozik. Ezen felül nettó 25200 Ft a kafetéria, 8000 Ft Erzsébet kártyára, és 17200 Ft lidl kártyára, amit csak a Lidl-ben lehet levásárolni.

A dolgozó ezek fényében nem érti, hogyan jött ki a 20 százalékos átlagos emelés a fizikai dolgozók körében.

A Lidl bértáblája

A portál megkereste Dulin Juditot, a Lidl Magyarország HR vezetőjét. A HR-igazgató elárulta, a bejelentett 20 százalékos béremelés - ahogy azt eddig is kommunikálták, nemcsak a sajtóban, hanem a belső kommunikációs csatornákon keresztül a dolgozók felé is - átlagos értéket takar.

A Lidl Magyarország legtöbb pozíciójánál 3 lépcsőből álló bérkategória rendszer működik, a béreknek pedig van felső korlátja, ami a bérpiac adottságaihoz van beállítva. Az alacsonyabb besorolásban lévő kollégáknál magasabb volt az emelés, mint azoknál, akik a bértábla felsőbb kategóriájába esnek.- mondta Dulin Judit.

A HR vezető a Pénzcentrumnak is elküldte a láncnál korábban és jelenleg alkalmazott alapbér táblát, nyilakkal is jelölve a 2017-ről 2018-ra történő alapbér emeléseket. Látható, hogy az 1-es és 2-es bérkategóriában a legtöbb pozíciónál meghaladja a 20 százalékot a béremelés, a legfelső bérkategóriában végrehajtott bérfejlesztés azonban jóval elmarad az alsóbb kategóriák átlagos értékétől.

A Lidl táblázata a béremelésrőlForrás: Lidl Magyarország

A táblázat jobb oldali oszlopából viszont az is kiderül, hogy az átlagos emelés nem tartalmazza az utolsó bérkategóriák emelkedését.