370 ezren látták az Értéktár program kincseit 2017-ben

MNB Fejedelmi kincsek kiállítás
Székesfehérvár, 2017. április 6. Verőszerszámok, verőtövek a Fejedelmi kincsek című kiállításon a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2017. április 6-án. A kiállításon az a 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló 220 darabos gyűjtemény látható, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében 2015 nyarán 1,1 milliárd forintért vásároltak meg. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Több mint ötezer látogatója volt az ország hat városába tervezett vándorkiállítás második állomásaként, a nyíregyházi Jósa András Múzeumban Fejedelmeink mesés kincsei címmel 2017. augusztus 26-tól, 2018. február 28-ig nyitvatartó időszaki kiállításnak, melyen az egyik fő attrakció a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény volt. Ezzel 369.647-en látták 2017-ben a jegybank értékmentő programja keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.
Vágólapra másolva!

Február 28-án zárt Nyíregyházán a Jósa András múzeumban a Fejedelmeink mesés kincsei című kiállítás, melynek 2017 augusztusa óta között 5.825 látogatója volt. A tárlat a többi között a 2015-ben megvásárolt és a Magyar Nemzeti Múzeumban 2016-ban Tündérkert ezüstje címen bemutatott 220 darabos 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmékből álló gyűjteményt dolgozta fel.

Ezzel 2017-ben összesen 369.647 érdeklődő látta a MNB Értéktár programjának keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.

A program a Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek visszaszerzése Magyarország számára. Mellette célja a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése is.

Verőszerszámok, verőtövek a Fejedelmi kincsek című kiállításon Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti. Koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel.

A vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. Az MNB az Értéktár programmal a világ azon meghatározó jegybankjainak sorába emelkedett, amelyek műkincs-visszavásárlási programjukkal és gyűjteményükkel hozzájárulnak hazájuk kulturális örökségének védelméhez és gyarapításához. Az MNB honlapján részletes leírás van a gyűjteményekről.