Íme a Szilícium-völgy legújabb őrülete

2018.03.05. 08:21

A Szilícium-völgy diktálta feszített tempót és a naponta több mint tízórás munkaidőt kívánja hatékonyabbá tenni az új eljárás, amit „pozitív stressznek" hívnak, vagyis a jeges fürdő, és ez annyira elterjedté vált már Kaliforniában, hogy a wellnessközpontok szerves része lett a szolgáltatás.

Zachary Rapp – aki három egészségügyi startup vezetője – akár napi 18 órát is dolgozik, és azt állítja, ez a radikális új eljárás segít abban, hogy még hatékonyabb legyen napközben.

A pozitív stressz során extrém hőmérsékletnek teszik ki magukat, emellett kemény edzés és szigorú diéta is ajánlott a siker érdekében. Most próbálom magamat egy embertelen munkán átrágni, és ez a kezelés egyensúlyban tart" – nyilatkozta Rapp a CNBC-nek.

IllusztrációForrás: AFP/Pool

Az eljárás alapja a holland extrém sportoló, Wim Hoftól, vagyis a „jégembertől" származik, aki híres arról, hogy különleges légzéstechnikájának köszönhetően képes ellenállni az extrém hidegnek.

Hof tavaly előadások keretében mutatta be ötletét a Szilícium-völgyben, és azonnal népszerű lett. Mára már terápiás lehetőségként ismerik el a jeges fürdőt, és rendkívül sokan veszik igénybe.

Joel Runyon rendelkezik a Cold Shower Therapy védjegy felett, és egy mobilalkalmazást is készített hozzá, hogy a felhasználók kihívások elé állíthassák magukat. Runyon szerint Hofnak köszönhető a technológiai elit életmódjának megváltoztatása.

Wim HofForrás: ANP/AFP/Vincent Jannink

A pozitív stressz másik kiemelt népszerűsítője Ryan Holiday, aki több könyvet is írt a témában. Ráadásul Joon Yun, a kaliforniai adományozó nemrég egymilliós jutalmat ajánlott fel annak, aki sikeresen feltöri az öregedés genetikai kódját. Yun csapata ugyanakkor olyan vizsgálatokat is folytat, hogy a stressz tűrése mennyiben képes helyreállítani a testünk belső egyensúlyi folyamatait.

Ugyanakkor a pozitív stressz nem való mindenkinek: ez csak a fiataloknak kedvez, az idősebb embereket akár meg is ölheti" – fejtette ki Yun. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK