Robotnővérek álltak munkába egy bangkoki kórházban

robot nővérek, Mongkutwattana General Hospital
Intelligent nursing robots are on duty at Mongkutwattana General Hospital. The hospital brought in three robots from China to assist with administration to increase efficiency and reduce operation cost. BANGKOK POST PHOTO/PATIPAT JANTHONG
Vágólapra másolva!
Három, kínai fejlesztésű robot állt munkába Bangkok egyik nagy egészségügyi központjának járóbeteg-osztályán. Az első tapasztalatok annyira kedvezőek, hogy a kórház máris újabbakat akar rendelni azokból.
Vágólapra másolva!

A Mongkutwattana Általános Kórházban, a thai főváros egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, három robotnővért állítottak munkába – írja az Asia Times. Technológiai besorolásuk szerint, az asszisztensek ún. automatizált irányított járművek, de vélhetően ez csak másodlagos akkor, amikor eddigi teljesítményükkel mind a páciensek, mind a kórház vezetése elégedett.

Nem gendersemleges egészségügyi dolgozók

A robotokat a kínai Sencsen – a kínai Szilícium-völgy központi városa – gyártotta és programozta egy ottani, feltörekvő startup.

Az egységeket úgy programozták, hogy mind kínai, mind thai nyelven szót értsenek a felhasználási helyükön operátoraikkal.

Robotnővérek segítik a gyógyító munkát egy bangkoki kórházban Forrás: AFP/Bangkok Post/Patipat Janthong

Az egységek egy, a padlóra illetve a járófelületre helyezett mágnesszalag-pálya segítségével jutnak el a kórházon belül egyik pontból a másikra. Kifinomult érzékelőik révén észlelik, ha pályájukon egy ember vagy más akadály tartózkodik, és ilyenkor megállnak, majd türelmesen várakoznak. Beállításaik a technikusok révén könnyűszerrel megváltoztathatók a hátukra szerelt érintőképernyők segítségével.

Az nem állítható, hogy e robotoknál megvalósulna a gendersemlegesség.

A mesterséges asszisztensek ugyanis női nővéröltözékben látják el feladataikat.

A bangkoki kórháznál elmondták azt is, intézményük egyébként munkaerőhiánnyal küzd, a gépek munkába állása ezen is enyhített.

Robotnővér progresszió elé néz a thai egészségügy

Az első tapasztalatok igen kedvezőek az egységekkel kapcsolatban, amelyeknek a fő feladatuk, hogy orvosi feljegyzéseket, páciens aktákat, illetve gyógyszereket jutassanak el az intézményen belül egyik osztályról a másikra. A berendezéseknek nem okoz gondot a liftek használata sem.

A legfontosabb azonban az, hogy a kórház vezetése szerint a betegek elégedettek a gyorsan és pontosan dolgozó robotnővérekkel.

Különösen a gyerekek kedvelték meg az egységeket. Ezért a kórház vezetése tárgyalásokat kezdett arról, hogyan lehetne kiterjeszteni az automatizálási folyamatokat az intézmény olyan területeire, mint a gyógyszertár, a mosoda vagy a konyha.

Az élet egyre több területén vannak jelen a robotok, fejlesztésükhöz Kína is felzárkózott a korábbi, technológiailag élen járó államok mellé Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Mao Siqian

Az orvosok úgy vélik, a robottechnológiák egészségügyi alkalmazása nagyobb biztonságot eredményez az ellátásban, mivel a pontosság révén, csökkenti a hibák számát.

Egy másik nagy thai kórházban, a Sirirajban, 2017 óta használnak robotokat a hatékonyság javítása érdekében. Kínában pedig Hefei városában működik egy belföldi fejlesztésű műtőrobot, amely ortopédiai beavatkozásoknál segít az orvosoknak. Hefei kórházában nagyon büszkék arra, hogy a robot jelenleg az egyetlen olyan egység a világon, amely az emberi gerinc egészén végezhet műtéteket.