Robotnővérek álltak munkába egy bangkoki kórházban

2018.03.02. 12:13

Három, kínai fejlesztésű robot állt munkába Bangkok egyik nagy egészségügyi központjának járóbeteg-osztályán. Az első tapasztalatok annyira kedvezőek, hogy a kórház máris újabbakat akar rendelni azokból.

A Mongkutwattana Általános Kórházban, a thai főváros egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, három robotnővért állítottak munkába – írja az Asia Times. Technológiai besorolásuk szerint, az asszisztensek ún. automatizált irányított járművek, de vélhetően ez csak másodlagos akkor, amikor eddigi teljesítményükkel mind a páciensek, mind a kórház vezetése elégedett.

Nem gendersemleges egészségügyi dolgozók

A robotokat a kínai Sencsen – a kínai Szilícium-völgy központi városa – gyártotta és programozta egy ottani, feltörekvő startup. Az egységeket úgy programozták, hogy mind kínai, mind thai nyelven szót értsenek a felhasználási helyükön operátoraikkal.

Robotnővérek segítik a gyógyító munkát egy bangkoki kórházbanForrás: AFP/Bangkok Post/Patipat Janthong

Az egységek egy, a padlóra illetve a járófelületre helyezett mágnesszalag-pálya segítségével jutnak el a kórházon belül egyik pontból a másikra. Kifinomult érzékelőik révén észlelik, ha pályájukon egy ember vagy más akadály tartózkodik, és ilyenkor megállnak, majd türelmesen várakoznak. Beállításaik a technikusok révén könnyűszerrel megváltoztathatók a hátukra szerelt érintőképernyők segítségével.

Az nem állítható, hogy e robotoknál megvalósulna a gendersemlegesség. A mesterséges asszisztensek ugyanis női nővéröltözékben látják el feladataikat.

A bangkoki kórháznál elmondták azt is, intézményük egyébként munkaerőhiánnyal küzd, a gépek munkába állása ezen is enyhített.

Robotnővér progresszió elé néz a thai egészségügy

Az első tapasztalatok igen kedvezőek az egységekkel kapcsolatban, amelyeknek a fő feladatuk, hogy orvosi feljegyzéseket, páciens aktákat, illetve gyógyszereket jutassanak el az intézményen belül egyik osztályról a másikra. A berendezéseknek nem okoz gondot a liftek használata sem.

A legfontosabb azonban az, hogy a kórház vezetése szerint a betegek elégedettek a gyorsan és pontosan dolgozó robotnővérekkel.

Különösen a gyerekek kedvelték meg az egységeket. Ezért a kórház vezetése tárgyalásokat kezdett arról, hogyan lehetne kiterjeszteni az automatizálási folyamatokat az intézmény olyan területeire, mint a gyógyszertár, a mosoda vagy a konyha.

Az élet egyre több területén vannak jelen a robotok, fejlesztésükhöz Kína is felzárkózott a korábbi, technológiailag élen járó államok melléForrás: AFP/Xinhua News Agency/Mao Siqian

Az orvosok úgy vélik, a robottechnológiák egészségügyi alkalmazása nagyobb biztonságot eredményez az ellátásban, mivel a pontosság révén, csökkenti a hibák számát.

Egy másik nagy thai kórházban, a Sirirajban, 2017 óta használnak robotokat a hatékonyság javítása érdekében. Kínában pedig Hefei városában működik egy belföldi fejlesztésű műtőrobot, amely ortopédiai beavatkozásoknál segít az orvosoknak. Hefei kórházában nagyon büszkék arra, hogy a robot jelenleg az egyetlen olyan egység a világon, amely az emberi gerinc egészén végezhet műtéteket.