Új tengeri stratégiával akadályoznák az észak-koreai csempészetet

2018.03.04. 14:29

Új tengeri stratégia megalkotásához invitálja az Egyesült Államok és Japán a világ számos nagyhatalmát illetve érintett országát egy közeli időpontú, egyelőre meg nem nevezett helyszínen zajló találkozóra. A cél, hogy közös erővel akadályozzák meg azt, hogy Észak-Korea továbbra is kijátssza az ellene érvényben lévő kereskedelmi szankciókat.

Magas szintű, multilaterális találkozót kezdeményezés az USA és Japán, ahová Nagy-Britannia, Dél-Korea, Ausztrália, Szingapúr, illetve Franciaország képviselőit is várják - írja a The Asahi Shimbun. A cél, hogy stratégiát alkossanak tengerészeti erőfeszítéseik összehangolására és bővítésére, melyek eredményeként felszámolhatnák az Észak-Koreába irányuló, tiltott áruszállításokat.

Az Észak-Koreába érkező tiltott árukat már a tengeren átrakodjákForrás: AFP/Sputnik/Semen Apasov

Tengeri áruátrakodásoknak kell véget vetni

Észak-Korea minden jel szerint, továbbra is megsérti az érvényes ENSZ-szankciókat, melyek alapján rengeteg áruról és nyersanyagról kellene lemondania, büntetésként azért, mert nem állította le fegyverkezési illetve atomfegyver-programját. A hírek szerint, a lator állam mind gyakrabban folyamodik ahhoz a megoldáshoz, hogy a tiltott árukat szállító hajókról még a tengeren átpakolják az árut egy olyan járműre, mely aztán hazaszállítja a Phenjan számára fontos készleteket.

A legutóbbi ilyen, gyanús tengeri tranzakció február 24-én történt. Sanghajtól 220 kilométerre, egy, a Maldív-szigetek zászlaja alatt hajózó tartályhajóról, vélhetően üzemanyagot szivattyúztak át egy észak-koreai zászlajú szállítóhajóra.

Az észak-koreai gazdaságot mind rosszabbul érintik az ENSZ-szankciókForrás: AFP/Ed Jones

Úgy tűnik, ezekből a partizánakciókból a nemzetközi közösség meghatározó országainak legfelsőbb szinten lett elegük. Például Abe Shinzo japán miniszterelnök február 26-án telefonon beszélt Theresa May brit miniszterelnökkel, a beszélgetés egyik központi témája pedig a gyanús tengeri tranzakciók ügye volt.

Franciaországot pedig azért szeretnék bevonni a kiterjesztett közös fellépésbe, mert annak területi érdekeltségei és katonai bázisai vannak a Csendes-óceánon és az Indiai óceánon.

Nagyon sok vizet kell ellenőrizni

Japán és USA azért is szeretne más államokat bevonni az együttműködésbe, mert ez a két állam még együttesen sem képes minden felmerülő feladatot ellátni. Egy magas rangú japán külügyi tisztviselő azt mondja, országa nem rendelkezik elegendő hajóval ahhoz, hogy akkora vízfelületet ellenőrizzen, amekkorán megtörténhetnek a tiltott árucserék.

Japán eddig a Japán-tengeren és a Kelet-Kínai-tengeren próbálta megelőzni a csempészetet.

Egyelőre csak ötletek láttak napvilágot arra, milyen stratégia és milyen konkrét eljárások mentén próbálnák felszámolni Észak-Korea tiltott tengeri árucsempészetét. Az USA már jelezte, hogy fontolóra veszi további eszközök biztosítását a Csendes-óceán ázsiai térségeinek ellenőrzésére.

Észak-Korea nem az első alkalommal próbálkozott tengeri átrakodással február végén (illusztráció)Forrás: Pixabay

A további információk szerint, elképzelhető olyan megoldás, melynek keretében

az együttműködő országok felosztják maguk között az ellenőrizendő vízfelületet, mind térben, mind pedig időben, hogy elejét vegyék a lator állam próbálkozásainak.

De az együttműködés keretében arról is határozniuk kell az országoknak, mi történjen a csempészhajókkal. A kiszivárgott információk szerint, az USA és Japán is hajlik afele, hogy valamennyi csempészhajót el kell fogni és eljárás alá vonni, függetlenül attól, melyik ország zászlaja alatt hajózik.