Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) legfrissebb felmérése szerint az építőipari vállalkozások többségének mind az árbevétele, mind pedig a jövedelmezősége javult a 2017-es évben és bizakodóan tekintenek a 2018-as esztendőre is.

A magyar építőipar szereplői optimisták az idei évvel kapcsolatban is, derül ki a szakmai szövetség helyzetértékeléséből.

Gond a szükségesnél kevesebb munkavállaló

A válaszadók 82 százaléka azonban azt is jelezte, hogy nem rendelkezik a rendelések teljesítéséhez szükséges munkavállalóval. Most már nem csak egy-egy szakma, hanem gyakorlatilag az építőipari foglalkozások mindegyike kritikusként került megemlítésre a válaszadók által.

A munkaerőhiányra reagálva a vállalkozások 2017-ben átlagosan 13%-kal növelték a béreket, 2018-ra pedig 9 száazlékos béremelést terveznek.

Jó év volt a tavalyi az építőiparban, a hangulat 2018-ban kifejezetten optimistaForrás: DDC

Az építőipari input költségek terén is folytatódik az áremelkedés, 2018-ban 15-20% közötti árszínvonal növekedéssel számolnak a vállalkozások.

Számítanak a források

A növekvő rendelésállomány teljesítéséhez szükséges plusz likviditást elsősorban belső forrásokból, folyószámlahitelből és különböző lízing konstrukciók révén kívánják előteremteni.

A válaszok alapján az látszik, hogy a vállalkozások a jövőben egyre nagyobb mértékben kívánnak építeni a vissza nem térítendő forrásokra is.

Ennek kapcsán elsősorban a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt, az építési ágazatban technológiai korszerűsítést, illetve a hatékonyság növelést megvalósítani célzó pályázat jöhet szóba.