Gőzerővel készül Tokió városvezetése a 2020-as olimpiai és paraolimpiai játékokra, melyek rendezési jogát a japán főváros nyerte. A Quartz oldalán megjelent cikkből az is kiderül, milyen fejlesztéseket valósítanak meg, hogy azok ne csak az olimpiai játékokat szolgálják ki, hanem a metropolisz zöld fordulatát is segítsék a rendezvényeket követően.

A tokiói városvezetés úgy tekinti, a közelgő olimpiai játékok miatt végrehajtott fejlesztések nem csak a helyi gazdaságot mozdítják a fenntarthatóság irányába. Tokióban úgy vélik, hogy az újdonságok a társadalom egészének életminőségére is kedvezően hatnak.

Legutóbb is jól sült el

A japán fővárosban legutóbb 1964-ben rendeztek olimpiát. Az aakkor megvalósított infrastrukturális beruházások a későbbi japán gazdasági fejlődés megalapozásához is hozzájárultak. Például ebben az évben állt munkába a híres japán „golyóvonat”, a nagysebességű és azóta is üzemelő Shinkansen, illetve kezdte meg termelését több gyár, amelyek azóta is hozzájárulnak a világ egyik élvonalbeli gazdaságának számító Japán teljesítményéhez.

Diákok köszöntik, hogy 2020-ban Tokió rendezheti meg az olimpiai és paraolimpiai játékokatForrás: NurPhoto/Alessandro Di Ciommo/NurPhoto/Alessandro Di Ciommo

A 2020-as olimpiai játékokra már más célokat tűztek ki Tokióban. Az ambiciózus vállalás szerint, legalább az események nyitó és záróünnepségét zéró emissziósra próbálják kihozni.

Ennek kulcsa a szénhidrogénből a hidrogén hasznosítása. A tokiói városvezetés szemében ugyanis az olimpiai játékok is annak eszközei, illetve lehetősége, hogy a város közelebb kerüljön 2030-as határidejű, fenntarthatósági vállalásainak teljesítésében.

Ezek tételesen a következők:

  • A város 2015-ben a villamos energia 11 százalékát nyerte megújuló forrásokból, 2030-ra ezt az arányt 30 százalékra kívánják növelni.
  • A 2000-es szinthez képest, 30 százalékkal csökkentik a város károsanyag-kibocsátását.
  • 200 ezer üzemanyag-cellás autóval számolnak a település útvonalain, melyek 150 hidrogén-állomáson „tankolhatnának”
  • Szintén a 2000-es év értékéhez képest, 38 százalékkal csökkentenék az energiafelhasználást.

A megnevezett főbb fejlesztések egy részét már a két év múlva esedékes játékokra megvalósítanák.

Így például növelnék az üzemanyag-cellás járművek és bővítenék a hidrogén-töltőállomások számát.

A 2020-megvalósított fejlesztések egy átfogóbb programba illeszkednekForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

Aranyat mobilból

A városvezetés arra vállalkozik, hogy úttörő technológiájú olimpiai falut épít a sportolóknak a játékok idejére. A létesítményben alacsony károsanyag-kibocsátással, hidrogénre épített energiaellátást valósítanának meg.

Nagy reményeket fűznek a városüzemeltetésben használható mesterséges intelligenciákhoz, illetve azokhoz a fejlett információtechnológiai megoldásokhoz, melyek támogatják az energiafelhasználás optimalizálását. Ebben egy amerikai cég, a Sensus is partnere lesz Tokiónak, mely vállalat a közüzemi adatelemzés és az intelligens mérési technológiák vezető vállalata globális viszonylatban.

Tokió vezetése különösen büszke arra, hogy 2001 óta úgy sikerült feljebb tornászni a metropolisz gazdasági teljesítményét évi 850 milliárd dollárra, hogy közben csökkentették az energiafelhasználást.

A már nem használt mobilokból rengeteg értékes fém nyerhető ki, melyet az olimpiai érmék gyártásánál is használnak majd (illusztráció)Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Azt pedig, hogy sok japán szívügyének érzi a nagyszabású, nemzetközi figyelem övezte eseménysorozat sikerét, jól mutatja a hozzájárulás az olimpiai érmék elkészítéséhez.

A játékokra nagyjából 5 ezer darab érmét kell elkészíteni a sportolók számára. Egy tipikus mobiltelefon 0.048 gramm aranyat, 0.26 gramm ezüstöt és 12 gramm vörösrezet tartalmaz. A már nem használt készülékek nagy mennyiségben tehát jelentős forrásai az értékes nyersanyagoknak, melyek ki is nyerhetők a szemétre kerülő kütyükből. A japánok már több mint 80 ezer darab, nem használt telefont és más elektronikai berendezést adományoztak az illetékes szervezetnek. Az ezekből kinyert ritka fémeket a sportolók medáljainak gyártásában használják.