A Harvard professzora is megszólalt bitcoin ügyben

bitcoin, illusztráció
Vágólapra másolva!
Újabb elismert és tapasztalt szakember nyilatkozott a bitcoin létjogosultságáról. A Harvardon tanító közgazdász szerint inkább lesz kudarc a digitális pénzt, mint sikertörténet, de kitért arra is, hogy mi az akadálya annak, hogy az árfolyam tartósan magas legyen.
Vágólapra másolva!

A bitcoin jövőjével kapcsolatos találgatások sora végeláthatatlan. Egyesek szerint forradalmi technológiáról és remek befektetési eszközről van szó, melynek értéke akár az 1 millió dollárt is elérheti egy évtizeden belül.

Más szakértők szerint a kriptovalutáktól félni kell, mint a tűztől, az egész nem más, mint egy gazdasági buborék.

Most a Harvard Egyetem közgazdásza és professzora, Kenneth Rogoff szólalt meg a témában, és jósolta meg a várható árfolyamot.

Bitcoin, illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/George Frey

Rogoff szerint jóval valószínűbb, hogy

a bitcoin 10 éven belül visszazuhan 100 dollár környékére,

semhogy elérje a sokszor emlegetett 100 ezer dolláros határt.

Rogoff - aki korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza volt - , azt mondta: amíg a bitcoint pénzmosásra és adóelkerülésre használják,

addig fizetőeszköz jellege limitált marad.

Jó hír lehet azonban, hogy a bitcoinnal végrehajtott illegális ügyletek száma csökken, a Blockchain Intelligence Group szerint 2016-ban már csak 20 százalék volt ez az arány, és ez tovább csökkent 2017-ben.

A közgazdász elmondta azt is, hogy nagyon fontos szabályozni valahogy a bitcoint, mert különben továbbra is alkalmas lesz a pénzmosásra.

Azonban, ha ez megtörténik globálisan, akkor a kriptovaluta veszít értékéből és vonzerejéből.

Leegyszerűsítve tehát két forgatókönyv képzelhető el: egy drága, de nem szabályozott, fizetőeszközként el nem ismert valami lesz a bitcoin, vagy egy olcsóbb, de felügyelet alatt álló pénz.

Zavaró az is, hogy léteznek államok, amelyek elhatárolódnak a digitális pénzektől, míg mások nyitottak rá. Míg nem lesz egységes álláspont, addig marad a bizonytalanság.

Vajon összeomlik-e a bitcoin? Forrás: Pixabay

Rogoff szerint a hatóságok bizalma azért nem teljes még a bitcoin iránt, mert nem látják elég kiforrottnak és biztonságosnak a technológiát.

A Bitcoin árfolyama március 6-án 11 ezer dollár körül mozgott.