Kiderült, már vagy 50 éve csalnak a japán acélipari óriásnál

2018.03.06. 15:05

Az 1970-es évek elején kezdődött el az adatok hamisítása a Kobe Steel japán fémipari konszernél és több mint hatszáz ügyfélnek szállítottak hamis minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket - derült ki a négy hónapig tartó külső vizsgálat során, amelynek megállapításait kedden ismertették.

Kavaszaki Hiroja elnök-vezérigazgató közölte, hogy felelősséget vállal a történtekért és április 1-jei hatállyal távozik a vállalat éléről. Kaneko Akira ügyvezető alelnök ugyancsak lemondott tisztségéről, emellett büntetésként egy sor vezetőnek meghatározott időtartamra csökkentették fizetését, némelyiknek akár 80 százalékkal.

Kavaszaki Hiroja, a Kobe Steel japán fémipari konszern elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart Tokióban 2018. március 6-án,ahol bejelentette lemondását.Forrás: MTI/AP/Kambajasi Sizuo

A harmadik legnagyobb japán acélgyártó vállalatnál tavaly augusztusban derült fény a csalásokra. A történteket azonban nem hozták nyilvánosságra, amíg az illetékes gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium erre nem kötelezte a céget.

A Kobe Steel végül októberben ismerte el nyilvánosan, előfordult, hogy ahol a fémipari termék valamely minőségi paramétere, például az anyagszilárdság nem felelt meg a megrendelő követelményeinek, azt egyszerűen átírták.

Umehara Naoto ügyvezető alelnök ezt a szűk szállítási határidők miatt a dolgozókra nehezedő nyomással magyarázta, és tagadta, hogy az ilyen esetekre felső vezetői utasításra került volna sor.

A külső vizsgálat során azonban az derült ki, hogy a csalások jóval kiterjedtebbek voltak és az ügyfelek szélesebb körére terjedtek ki. Összesen 605 ügyfelet tévesztett meg a Kobe Steel, köztük 222 külföldi partnert. Az adatok hamisítása széles körben elterjedt, sokan tudtak róla és vettek benne részt, ideértve a menedzsmentet is.

Tokió, 2018. március 6.Forrás: MTI/AP/Kambajasi Sizuo

Több vállalat is lebukott

Tavaly több japán nagyvállalatról derült ki, hogy hamis minőségi adatokkal látták el termékeiket, megrendítve a japán feldolgozóipar kiváló hírnevét. A 112 éves múltra visszatekintő Kobe Steel mellett szégyenpadra került az építőipari anyagokat, gumi-, fém- és nemesfémtermékeket, alumíniumot és alumíniumból készült termékeket gyártó Mitsubishi Materials, valamint a Toray Industries Inc. alapanyaggyártó konszern egyik leányvállalata, a Toray Hybrid Cord Inc.A japán autógyárak közül a Suzuki és a Mitsubishi ugyan nem hamisított, de egyes modelljeinél szabálytalan módszereket alkalmazott az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás megállapítására.