Kiderült, már vagy 50 éve csalnak a japán acélipari óriásnál

Tokió, 2018. március 6. Kavaszaki Hiroja, a Kobe Steel japán fémipari konszern elnök-vezérigazgatója meghajol tókiói sajtótájékoztatója végén 2018. március 6-án, miután bejelentette lemondását. A Kobe Steel októberben jelentette be, hogy egyik leányvállalata valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket (vas, alumínium és réz) szállított tíz éven keresztül mintegy kétszáz cégnek. (MTI/AP/Kambajasi Sizuo)
Vágólapra másolva!
Az 1970-es évek elején kezdődött el az adatok hamisítása a Kobe Steel japán fémipari konszernél és több mint hatszáz ügyfélnek szállítottak hamis minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket - derült ki a négy hónapig tartó külső vizsgálat során, amelynek megállapításait kedden ismertették.
Vágólapra másolva!

Kavaszaki Hiroja elnök-vezérigazgató közölte, hogy felelősséget vállal a történtekért és

április 1-jei hatállyal távozik a vállalat éléről.

Kaneko Akira ügyvezető alelnök ugyancsak lemondott tisztségéről, emellett büntetésként egy sor vezetőnek meghatározott időtartamra csökkentették fizetését,

némelyiknek akár 80 százalékkal.

Kavaszaki Hiroja, a Kobe Steel japán fémipari konszern elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart Tokióban 2018. március 6-án,ahol bejelentette lemondását. Forrás: MTI/AP/Kambajasi Sizuo

A harmadik legnagyobb japán acélgyártó vállalatnál tavaly augusztusban derült fény a csalásokra. A történteket azonban nem hozták nyilvánosságra, amíg az illetékes gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium erre nem kötelezte a céget.

A Kobe Steel végül októberben ismerte el nyilvánosan, előfordult, hogy ahol a fémipari termék valamely minőségi paramétere, például

az anyagszilárdság nem felelt meg a megrendelő követelményeinek, azt egyszerűen átírták.

Umehara Naoto ügyvezető alelnök ezt a szűk szállítási határidők miatt a dolgozókra nehezedő nyomással magyarázta, és tagadta, hogy az ilyen esetekre felső vezetői utasításra került volna sor.

A külső vizsgálat során azonban az derült ki, hogy a csalások jóval kiterjedtebbek voltak és az ügyfelek szélesebb körére terjedtek ki.

Összesen 605 ügyfelet tévesztett meg a Kobe Steel, köztük 222 külföldi partnert.

Az adatok hamisítása széles körben elterjedt, sokan tudtak róla és vettek benne részt, ideértve a menedzsmentet is.

Tokió, 2018. március 6. Forrás: MTI/AP/Kambajasi Sizuo

Több vállalat is lebukott

Tavaly több japán nagyvállalatról derült ki, hogy hamis minőségi adatokkal látták el termékeiket, megrendítve a japán feldolgozóipar kiváló hírnevét. A 112 éves múltra visszatekintő Kobe Steel mellett szégyenpadra került az építőipari anyagokat, gumi-, fém- és nemesfémtermékeket, alumíniumot és alumíniumból készült termékeket gyártó

Mitsubishi Materials, valamint a Toray Industries Inc. alapanyaggyártó konszern egyik leányvállalata, a Toray Hybrid Cord Inc.

A japán autógyárak közül a Suzuki és a Mitsubishi ugyan nem hamisított, de egyes modelljeinél szabálytalan módszereket alkalmazott az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás megállapítására.