Szépen húzott a magyar gazdaság 2017-ben

2018.03.06. 10:44

A magyar gazdaság teljesítménye 2017 utolsó negyedévében olyan szintre emelkedett, amire nem volt példa 13 éve. A korrigált adatok szerint a magyar GDP tavaly 4,2 százalékkal nőtt, a gazdaságot az építőipar és a fogyasztás pörgette leginkább.

A 2017-es magyar GDP-re vonatkozó adatok már február közepén napvilágot láttak. Most a KSH megerősítette, hogy a

Magyarország bruttó hazai 2017-ben 4,0 százalékkal nőtt.

Ez jelentős erősödés az előző évi 2,2 százalék után.

Ennél is kedvezőbb a naptárhatással szűrt adat, amely 2,1 százalékosról megduplázódott, és 4,2 százalékosra emelkedett.

Az adatokból kiderül, hogy a tavalyi negyedik negyedévben 4,4 százalékos volt a gazdasági növekedés az előző negyedévi 3,9 százalékot követően, azonban ha az adatokat a munkanapok számával súlyozzuk, akkor a bővülés 4,9 százalékos.

Magyar Nemzeti BankForrás: MTI/Balaton József

A tavalyi év egészét tekintve a GDP növekedéséhez a szolgáltatások 1,8, az építőipar 1,0, az ipar 0,9 százalékponttal járult hozzá, viszont a mezőgazdaság ugyanakkor 0,3 százalékponttal mérsékelte a növekedést.

Az építőipar teljesítménye 36 százalékkal emelkedett.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,5, a bruttó felhalmozás 3,0 százalékponttal emelte a GDP növekedési ütemét. Az árúk és szolgáltatások külkereskedelmének egyenlege összességében 1,4 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény javulását.

Tavaly a felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása 4,1 százalékkal emelkedett, miközben a közösségi fogyasztás 0,4 százalékkal csökkent. Ezek eredőjeként a végső fogyasztás 3,4 százalékkal nőtt.

Egyre többet költ a lakosságForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Német Dávid, a K&H elemzője szerint az eredmény megfelel az első becslésben szereplő adatoknak. Elmondta az is, hogy az idén a tavalyihoz hasonló lesz a felállás, szerkezeti változás nem várható a növekedésben.

A felhasználási oldalon a fogyasztásé és a beruházásoké lesz a főszerep, miközben a nettó export negatívan befolyásolja majd a növekedést. Németh Dávid összességében az idén 3,8 százalékos növekedésre számít.