Már a hamburgerpogácsát is robot süti Kaliforniában

2018.03.07. 07:07

A Flippy névre hallgató robot elsőnek egy pasadenai hamburgerezőben kezdett el dolgozni tucatnyi társával egyetemben, azzal a céllal, hogy kisegítsék a gyorsétteremben dolgozó személyzetet.

A Flippy darabja 60 ezer dollárba (15 millió forint) kerül, és fenntartása évente 12 ezer dollárt visz el. Összehasonlításképpen egy éttermi alkalmazott 15 dollárt kap óránként, ami hetente 40 órával számolva, évente 50 héten keresztül, évi 31.200 dollárba (8 millió forint) fáj a munkáltatónak, feltételezve, hogy csupán két hetet tölt fizetett szabadságon.

FlippyForrás: Youtube/USA Today

A robot több szenzor segítségével érzékeli a hús hőmérsékletét és állagát, és egyszerre 12 húspogácsát képes figyelni és kezelni.

Ráadásul a robot képes akár több műszakban dolgozni, és sosem lesz beteg, nem megy ebédszünetre sem. A Flippyt a Miso Robotics fejlesztette ki, és képes óránként akár 150 húspogácsát is meggrillezni.

Ezt a technológiát nem azért hoztuk létre, hogy helyettesítsük az embert, hanem hogy egy harmadik kezet, egy kis segítséget kapjanak a konyhában dolgozók" – nyilatkozta David Zito, a Miso Robotics társalapítója és vezérigazgatója az NPR híroldalnak. Ugyanakkor Flippynek még szüksége van az emberi felügyeletre, mert sok olyan hibát is vét, amit egy ember nem.

A mostani hivatalos "munkakezdés" előtt a robot két éven át működött a pasadenai Caliburger hamburgerezőben, és nemsokára ötven további étteremben helyezik üzembe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK