Nagyon belehúztak a lakáshitelesek

Young happy businesswoman working on laptop in the office. Using Laptop Wireless Technology Computer White Collar Worker Using Computer Creative Occupation New Business Leisure Activity Businesswoman One Woman Only Women Females Surfing the Net Inspiratio
Happy businesswoman sitting in the office and working on computer.
Vágólapra másolva!
Januárban folytatódott a növekedés a lakáshitelek piacán. A bankok 56,5 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ez pedig 35 százalékkal haladja meg a 2017 januárjában elért szintet, egyúttal ez az elmúlt öt év legmagasabb januári eredménye – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összeállításából.
Vágólapra másolva!

A fix törlesztőrészletű lakáshitelek fölényben voltak januárban, ezek adták a kihelyezések 68 százalékát, a lakáshitelesek a kiszámítható konstrukciókat részesítették előnyben.

Illusztráció Forrás: Getty Images/BraunS/Brauns

A januári adatok alapján nagy előrelépés történt a 2017-ben kihelyezett lakáshitelekhez képest, mivel akkor még tízből öt lakáshitelt (46 százalékot) változó kamatozással folyósítottak a bankok.

Az idei év első hónapjában felvett tíz lakáshitelből hét már fix kamatozású volt.

„Bár a több évre fix törlesztőrészletű lakáshitelek valamivel drágábbak, mint az úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek, az utóbbiaknál 3-12 hónap után változhat a kamat, ha pedig emelkedik, az magasabb törlesztőrészletet eredményez. A fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél az adott időszakban nem változik a törlesztőrészlet, akkor sem, ha változik a kamat" – fogalmazott Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szakember azt is elmondta, hogy lakáshitel-felvétel előtt érdemes a bankok kínálatát alaposan átnézni, mert az ügyfelekért folyó verseny miatt gyakran változnak az ajánlatok, amelyek között jelentősek lehetnek a különbségek.

A BankRáció.hu adatai szerint március elején volt olyan 10 millió forintot 10 évig fix törlesztőrészlettel garantáló lakáshitel, amelynek a teljes hiteldíjmutatója (thm) alig haladta meg a 4 százalékot.

Azonban olyan is volt a piacon, amelynél a thm bőven meghaladta az 5 százalékot, ez pedig több tízezres különbséget jelenthet a havi törlesztésben.

A BankRáció.hu előrejelzése szerint az idén növekedés várható a lakáshitelpiacon, és még nagyobb teret nyerhetnek a több évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, többek között a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát minősítési rendszernek köszönhetően.