Szokatlan módját választotta két brit vállalkozó néhány londoni, még a második világháborúban épült légoltalmi menedékhely hasznosításának. A föld alatti farmon élelmiszert termesztenek, méghozzá kiváló minőségben, egyre növekvő vásárlói keresletet magukénak tudva.

A Growing Underground egy föld alatti gazdaság, amelyet 2012-ben alapított két brit férfi, Richard Ballard és Steven Dring. A második világháború alatt épült, hatalmas légópince egy részét, azóta növénytermesztésre használják - számol be a kezdeményezéseről a Business Insider.

A menedékhely föld feletti területe Londonban, ahol a felszín alatt farmgazdaság működikForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Mindent a föld alatt

London számos légitámadást élt át a második világháborúban. A lakosság védelme érdekében, a város alatt nyolc hatalmas menedékhelyet építettek, ahová a civilek egy része behúzódhatott a bombázások idején. Mindegyik légoltalmi hely nagyjából 8000 ember befogadására alkalmas.

A teljes, mintegy 6500 négyzetméteres terület hatodát néhány éve egy prosperáló farmgazdaság foglalja el.

Polcrakészen kerülnek ki a termények a föld alatti farmrólForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Clapham High Street alatti, több emeletnek megfelelő mélységben létesült farmon nemcsak a növénytermesztés folyik. Itt oldják meg a betakarítást és az áruk csomagolását is, méghozzá úgy, hogy a termékek a föld alatt levő bunkerből egyből a boltok polcaira kerülhetnek.

Szimulációval működik

A gazdaság havonta mintegy két tonna élelmiszert termel, elsősorban kis helyigényű, étkezési célra felhasználható növényeket, főként saláták alapanyagait és fűszernövényeket.

A farmon LED világítással szimulálják az éjszakák és a nappalok váltakozását, és hidroponikus rendszereket alkalmaznak a termesztésben.

Elsősorban zöld növényeket termesztenek a gazdaságbanForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A hidroponikus növénytermesztés olyan termesztési mód, amikor a növekedéshez szükséges tápanyagokhoz nem a talajból, hanem tápfolyadékból jut hozzá a növény.

A föld alatti gazdaságban ezzel a megoldással dolgoznak a gazdálkodók, terményeikre pedig jelentős vásárlói kereslet mutatkozik.

Hidroponikus és LED rendszerekkel termesztik a növényeketForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A föld alatti farmot bemutató rövid - angol nyelvű - videó alább tekinthető meg: