A Google 660 milliárd forinttal fordít hátat a Szilícium-völgynek

google android
Vágólapra másolva!
Közel áll a Google ahhoz, hogy tető alá hozzon egy gigantikus értékű, 2,5 milliárd dolláros megállapodást egy keleti parti bázis létesítéséről New York városában – írja az Independent. A jelek szerint többről van szó, mint egy újabb kiemelt telephelyről. Könnyen lehet, hogy a Google a későbbiekben ki is vonul a Szilícium-völgyből, és a világ egyik legértékesebb vállalatának hurcolkodását újabb cégeké követheti.
Vágólapra másolva!

A Szilícium-völgy legjobb napjainak leáldozott – mondják ezt azok a techcégek, amelyek új helyen képzelik el működésüket a közeljövőben. A Google várható költözése jelenleg az utolsó mozzanat a költözések sorában, ám vélhetően nem a legutolsó. Az áttelepülés nemcsak hatalmas pénzeket rendezhet át a gazdaságban, hanem felbolygatja a munkaerő- és az ingatlanpiacot is.

New Yorkban létesítene hatalmas új bázist a Google Forrás: Ashwin Kamath / Flickr

Egy egész városkörzetet elfoglalna

A kiszivárgott hírek szerint New York városában létesítene új telephelyet a Google, miután úgy látják, vége az aranykornak a Szilícium-völgyben. A vállalat, amelynek piaci értékét nagyjából 133 milliárd dollárra becsülik, mintegy 2,5 milliárd dollárt (kb. 660 milliárd forint) költene ingatlanra a városban.

Ezzel a Nagy Alma történetének eddigi legnagyobb ingatlanüzletét ütnék nyélbe a várossal.

A helyszín közel van ahhoz a városrészhez, ahol a cég már most is bérel irodákat. A kiszemelt épület a Nabisco gyára, illetve annak környéke és a kapcsolódó létesítmények, amelyek birtokában a Google egy egész blokkot elfoglalna a városban.

Nem a Google az egyetlen a techcégek között, amely fantáziát lát a New York-i bővítésben. Ugyanakkor a cégeket sokszor a kényszer viszi rá arra, hogy máshol is szétnézzenek. San Francisco térségében a megélhetési költségek az egekbe szöktek, gyorsabban emelkednek, mint máshol az országban. Ráadásul – így a vállalatok – már nem az az innovatív és inspiráló környezet, mint korábban volt.

Nem a Google az egyetlen, ahol úgy gondolhatják, vége a Szilícium-völgy aranykorszakának Forrás: Getty Images/David Paul Morris

Örülnek a keleti part legfontosabb városában

New York kifejezetten örül annak, hogy nagy vállalatok érdeklődnek az ottani lehetőségek iránt, ahogy teszi ezt a Facebook és a Spotify is. A városnak akkor sem lehet oka a panaszra, ha végül az Amazon nem ott építi fel második főhadiszállását. Jeff Bezos vállalata ugyanis keretmegállapodást kötött a várossal arról, hogy a metropolisz nyugati oldalán nagyjából 2000 embernek fognak munkalehetőséget biztosítani.

Mindez megerősíti azokat az értesüléseket, miszerint Jeff Bezos vállalatánál Washington lehet a befutó az Amazon második főhadiszállásának megépítéséhez - ami a település, illetve a térség számára sokmilliárdos beruházást és több ezer új munkahelyet jelentene. Ha pedig megépül a New Yorkot és a fővárost összekötő csővasút - a hyperloop -, akkor az utazási idő 15-20 percre is lecsökkenhet. Vagyis az Amazon számára teljességgel reális az, hogy esetleges új, washingtoni központjába New Yorkból is toborozzon munkaerőt.

Egyesek máris arról beszélnek, hogy

mindössze néhány év kell ahhoz, hogy New York afféle alternatív Szilícium-völggyé nője ki magát.

New York állam kormányzója azt jelentette, hogy a városban 7600 technológiai cég működött 2016-ban. Ez 23 százalékos növekedés 2010-hez képest. Ezeknél a cégeknél a dolgozók átlagos fizetése 147 ezer dollár volt éves szinten.

A Google egyelőre nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket, amelyek megjegyzik:

a Google és az Amazon esetleges New York-i jelenléte egy sajátos és egyben nagyon erős ökonómiai rendszert teremtene a városban.

A hatalmas techvállalatok sajátos és nagyon erős ökonómiai klímát alakítanának ki New Yorkban Forrás: Origo

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a Szilícium-völgy lassan, de biztosan telítődik, eléri fejlődésének csúcsát. Több befektető azt nyilatkozta, már szívesebben tekint jó lehetőségek kapcsán San Francisco térségén túlra. Tavaly decemberben pedig az AOL vezetője egy külön alap létrehozását jelentette be, mellyel hangsúlyosan nem technológiai és nem Szilícium-völgyben működő cégeket támogatnának.

– nyilatkozta akkor Steve Case azzal kapcsolatban, miért fordul a befektetői figyelem mind tevékenység, mind földrajzi helyzet alapján máshova.

A kezdeményezés mellé azóta tucatszámra sorakoztak fel az USA legismertebb üzletemberei, mint Jeff Bezos, Sara Blakely és Howard Schultz.