Jól kezdte az évet a magyar ipari termelés

2018.03.07. 10:11

A magyar ipari termelés jól nyitotta az évet, az elemzői várakozásokat is felülmúlta a januári adat. A termelés 6,9 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, átlagon felül teljesített több szektor is. 2018-ban a 7,5 százalékos bővülés sem elképzelhetetlen.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2018. januári ipari termelésre vonatkozó adatokat. Ebből az derül ki, hogy

az ipari termelés 6,9 százalékkal

meghaladta januárban az egy évvel korábbit.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,7 százalékkal nőtt.

Ez az elemzői várakozásokat meghaladta.

Az ipari kibocsátás decemberhez képest 1,5 százalékkal nőtt januárban.

Ipari termelésForrás: Takarékbank

A meghatározó súlyú ágazatok közül jelentősen bővült az élelmiszeripar, főként a húsvétra készülő húsipar húzta - mondta az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője.

A járműgyártás és az elektronikai ipar átlag körül nőtt januárban. Volt olyan ágazat, amely ágazat felett teljesített, ilyen a fémalapanyag és fémfeldolgozás, valamint az építőanyagipar és a gyógyszergyártás.

A kiigazítatlan adatokat vizsgálva legutóbb tavaly októberben volt nagyobb az ipari termelés éves bővülése, mint idén januárban. Összesen négy olyan hónap volt a múlt évben, amikor nagyobb volt az éves növekedés az idén januári 6,9 százaléknál.

Munkás a Suzuki-gyárban"Fotó: Adrián Zoltán - Origo "

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az idei év elejétől a tavalyihoz képest élénkülő ipari termelésre számítunk, amit az elmúlt hónapokban évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető hazai, német és európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexek jeleznek előre.

Idén összességében 7,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához, így idén 4,5 százalékos GDP növekedésre számítunk.