Tovább lassult a magyar infláció

2018.03.08. 10:27

A magyar infláció februárban az elemezői várakozásokat alulmúlva 2 százalék alatt maradt. Az összes termékkörben lassult a drágulás, az egészet tekintve 2,5 százalékos árromlás várható.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2018. februári inflációs adatokat. Ebből az derül ki, hogy februárban a fogyasztói árak átlagosan

1,9 százalékkal magasabbak voltak,

mint egy éve.

Januárhoz viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt az infláció.

Az elemzők 2,0 százalékos februári inflációt vártak az előző két havi egyformán 2,1 százalék után, így az adat kissé alulmúlta a várakozásokat.

Elmaradt a várt drágulásForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az év második hónapjában a szeszesitalok és dohányáruk 6,4 százalékos, valamint az élelmiszerek 3,9 százalékos áremelkedése volt a legnagyobb.

Szakértők az idei évre 2,5 százalékos inflációt várnak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az összes termékkörben lassult az infláció februárban.

A tojás ára meredeken emelkedett tavaly az utolsó negyedévben, ugyanakkor februárban egy hónap alatt 9,3 százalékos csökkenést mértek. Ebből az látszik, hogy a kínálat bővülésével a korábbi szinthez közelít a tojás ára.

Azonban a tavalyi árszint nagyon messze van, így is 37,1 százalékkal drágább volt a tojás idén februárban.

Továbbra is a tojás drágult leginkábbForrás: Shutterstock

A szolgáltatások árában volt kisebb, 0,2 százalékpontnyi gyorsulás, de az 1,0 százalékos éves ütem ezzel együtt átlag alatti. A szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legjobban, 3,3, illetve 9,6 százalékkal, de a jövedéki adó mértéke nem változott, így nem várható további áremelkedés ebben a termékkörben.

Tavaly februárhoz képest az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül

  • a tojás 37,1,
  • a vaj, vajkrém 13,5,
  • a száraztészta 9,9,
  • a tejtermékek 7,4,
  • a tej 6,2,
  • a kenyér 6,0 százalékkal drágult.

A cukor 14,2 százalékkal olcsóbb lett.

A háztartási energia 1,6, ezen belül a tűzifa 14,4, a palackos gáz 7,9 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,0 százalékkal emelkedett, a telefon és internet 6,0 százalékkal olcsóbb lett, de a lakbérek 4,6 százalékkal, a belföldi üdülések 6,9 százalékkal drágultak.

A ruházkodási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0, a tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni februárban.