Optimisták a magyar cégvezetők

2018.03.09. 10:21

Az idei évre a magyarországi felsővezetők túlnyomó része, 89 százaléka bevételnövekedésre számít, a cégvezetők már negyedik éve optimisták a saját vállalatuk bevételeinek növekedését illetően - ismertette Mekler Anita, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának cégtársa egy sajtótájékoztatón.

A PwC 165 magyarországi vezérigazgatót kérdezett meg személyes interjún, 2017. október és december között, akik hét iparágat - autóipar, gyógyszeripar, energetika, kiskereskedelem, pénzügyi szolgáltatók - képviseltek, negyedük tőzsdei cég.

A hetedik magyar kutatással párhuzamosan a PwC világszerte közel 1300 vállalatvezetővel készített interjút. A magyarországi cégvezetők 55 százaléka szerint a magyar gazdaság is bővül idén, a világgazdaság növekedésében pedig 47 százalékuk bízik. Előbbi megegyezik a tavalyi adattal, utóbbi esetében 8 százalékpontos a növekedés az előző évi felméréshez képest.

Csaknem minden második magyarországi vállalat legfontosabb külpiaca továbbra is Németország. A második helyen Románia, a harmadikon az Egyesült Államok áll. A Brexit miatt Egyesült Királyság vonzereje nem csökkent, a 6. legfontosabb piac a magyar cégek számára.

Az első Kínába induló exportvonat a Rail Cargo Terminal - BILK Zrt. fővárosi székhelyén 2017. november 27-én (illusztráció)Forrás: MTI/Illyés Tibor

A felmérés alapján a legfőbb kihívás a magyarországi cégvezetők szerint a szakemberhiány:

95 százalékuk aggódik a munkaerőhiány miatt, de közel ennyien invesztálnak is a meglévő munkatársak fejlesztésébe.A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) felmérése szerint 200 ezer szakmunkás hiányzik a piacról, az idősödő társadalom komoly aggodalomra ad okot. Hosszú távon gond a szakmunkásképzés is, ennek a reformjára van szükség. A diákokat fel kell készíteni az egész életen át tartó tanulásra, ehhez pedig négy alaptudást adó tárgyak: a matematika, a magyar, az informatika, és az angol óraszámát növelni kellene - mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.