Kiderült, melyik országban szeretik a legjobban a sajtot

Azok a fura franciák - Szokások és hagyományok francia sajtok kult
Vágólapra másolva!
A világ kevés helyén annyira népszerű étel a sajt, mint Európában. Ennek megfelelően a kontinensen találhatóak a legnagyobb sajtfogyasztó országok is. Az élen – némi meglepetésre – Dánia áll. A magyarok több sajtot esznek, mint a britek vagy a spanyolok, de a hazai fogyasztás még így is elmarad az uniós átlagtól.
Vágólapra másolva!

Mindenkinek más sajt a kedvence, sőt olyan is van, aki nem szereti különösebben a tejtermék e formáját.

A Nemzetközi Tejszövetség (IDF) közzétette, hogy mely országok a legnagyobb sajtfogyasztók. Ebből az derül ki, hogy messze Európában eszik a legtöbb sajtot,

a legjobb nem-európai ország Izrael, ők a 15. helyen állnak.

A Quartz azt írja, hogy míg elsőre a legtöbb embernek Franciaország ugrana be a sajtfogyasztásról, esetleg Svájc, addig kisebb meglepetésre Dánia vezet az egy főre jutó éves sajtfogyasztást tekintve.

Dániában évente átlagosan 28,1 kiló sajt jut egy főre.

Európában nagyon népszerűek a sajtok Forrás: Dreamstime

Meglepően jól szerepelnek a skandináv országok, Izland és Finnország is felfért a dobogóra.

Mi a helyzet Magyarországon?

A felmérés szerint a magyar sajtfogyasztás elmarad uniós átlagtól. Míg a közösségi átlag 18,6 kilogramm volt 2016-ban, addig Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás 13,2 kilogramm. Ennél kevesebb sajtot az EU-ban csak a spanyolok (9 kg), britek (11,7 kg) és írek (8,6 kg) esznek.

Míg az európai sajtfogyasztás magas, addig a többi kontinensen ez annyira nem jellemző, leginkább azért, mert más tejtermék a népszerű.

A sajtpiac 80 százaléka Európára és Észak-Amerikára koncentrálódik.

A legkevesebb sajt egy főre vetítve Kínában fogy.

A globális sajtpiac értékét jelenleg 136 milliárd dollárra becslik, a következő hat évben 164 milliárd dollárosra nőhet a szektor.