Kína a világ második legnagyobb gazdasága, egyedül az Egyesült Államok előzi meg az ázsiai nemzetet. Rengeteg az építkezés és az infrastrukturális beruházás, ami miatt az ország néhány nyersanyagból többet vagy annyit fogyaszt, mint a világ többi része együttvéve.

Kína gazdasági fejlődése száguld, gyakorlatilag ötnaponta épül egy új felhőkarcoló az országban. Ráadásul az országban az építkezések nem csak gyorsulnak, hanem egyre magasabbra is törnek – írja a Visual Capitalist.

Érdekesség, hogy tavaly összesen 144 szupermagas (legalább 200 méteres) épületet húztak fel világszerte,

ebből 77-et Kína 36 különböző városában.

Sanghaji látképForrás: Shutterstock

Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy New Yorkban 113 ilyen felhőkarcoló van.

Ez az óriási bővülés rengeteg nyersanyagot igényel, olyannyira, hogy Kína nyersanyagigénye több esetben akkora (vagy nagyobb), mint a teljes világé.

Kína több nyersanyagból is rengeteget felélForrás: Visual Capitalist

Ilyen például a cement, ami az utak, épületek, hidak és gátak építéséhez nélkülözhetetlen. Óriási szükség van a nikkelre is, ami egyfelől a rozsdamentes acél előállításához kell, másfelől akkumulátorok gyártásához is használják.

Az acélipart az építkezések, autó- és gépgyártás hajtják. A réz felhasználás köre széles, elsősorban elektronikai eszközök, vezetékek és az autóipar alkalmazza az építkezések mellett.

Bár Kína szénfelhasználása csökken, de még mindig a szén felel az ország energiaellátásnak 65 százalékáért.