Mehet Tajvanra a magyar csirke és a sertéshús

2018.03.12. 15:47

Újabb 8 baromfi vágóhíd, valamint 1 baromfi- és 2 sertésfeldolgozó üzem kapta meg az exportengedélyt a tajvani Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési és Karantén Hivataltól.

Ezzel 27-re emelkedett azon hazai létesítmények száma, ahonnan termékeket szállíthatnak a kelet-ázsiai térségbe.

A Földművelésügyi Minisztérium közölte, a legutóbb engedélyt nyert üzemek között bajai, hajdúböszörményi, kecskeméti, kerekegyházi, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi, kiskunmajsai, mezőkovácsházi, nyírgelsei, orosházi, pusztamérgesi, szarvasi, szekszárdi, szentesi, tamási és törökszentmiklósi székhelyű vállalkozás is található.

Az engedélyezett üzemek listájának bővülése kiváló lehetőség a baromfiszektor számára, hogy a tavalyi madárinfluenza járvány miatti jelentős exportkiesés után növelhessék az árukivitelből származó bevételeiket.

A tavalyi madárinfluenza járvány után most végre bővül a magyar húsexportForrás: MTI/Ujvári Sándor

A tajvani magyar húsexport újabb 11 magyar céget érint. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, egyben az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a mostanival együtt már 9 sertés- és 18 baromfiüzem rendelkezik tajvani exportengedéllyel.

Magyarországról dupla annyi vállalkozás szállíthat húst Tajvanra, mint bármely más oda exportáló ország, ettől pedig nagymértékű exportnövekedést vár Magyarország - tette hozzá a miniszteri biztos. Ráadásul a most engedélyt kapott cégek nagy része már rendelkezik potenciális tajvani partnerrel, és a kivitel megkezdésével csak az engedélyre vártak.

A tajvani statisztikai hivatal adatai szerint a Tajvanra irányuló magyar sertésexport értéke öt év alatt megtízszereződött: míg 2013-ban 1,2 millió dollár volt, 2017-ben már elérte a 14,4 millió dollárt. A baromfiexport pedig 2013-tól 2017-ig ötszörösére emelkedett, 400 ezer dollárról 1,9 millió dollárra.