A világ legerősebb szupravezető mágneseinek fejlesztésébe fogtak a Massachussetts Institute of Technology-n (MIT), a világ egyik legjobb technológiai kutatóintézetében – ad hírt arról a Science Alert. Az új mágnesek egy kompakt tokamak alapjául szolgálnak majd, ami a jelenleg kísérleti, illetve fejlesztési fázisban lévő fúziós reaktorok központi eleme.

Mintegy 30 milliós támogatást kapott a MIT egy energetikai cégtől ahhoz, hogy fúziós reaktort építsen. A fúziós reaktorok a legtisztább erőműtípusoknak számítanak. Az egyik leginkább előremutató technológia ezekben a tokamak használata, amihez az MIT-en forradalmi mágneseket készítenek.

Kompakt tokamak épülhet

A MIT munkatársai arra vállalkoznak, hogy egy olyan kompakt tokamakot építenek, amely 100 megawatt hőenergiát képes szolgáltatni. A berendezést SPARC néven fejlesztik.

A fúziós reakció a mérnökök és fizikusok Szent Grálja (illusztráció)Forrás: AFP/Boris Horvat

A hőenergiát impulzuslöketek létrehozására használják,amelyekkel egy 200 megawatt teljesítményű reaktortípust hajtanának meg.

A tokamak az egyik legígéretesebb megoldás a fúziós reaktorok számára (illusztráció)Forrás: AFP
Az energiatermelés Szent Grálja
A magfúzió az energiatermelés amolyan Szent Grálja, amelynek megtalálása már legalább az 1940-es évek óta foglalkoztatja a tudósokat és a mérnököket. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy a fúziós energia nem csak a legtisztább, hanem – elméletileg – jórészt kimeríthetetlen energiaforrást jelentene az emberiségnek. Arról, hogy ez pontosabban mit jelent a gyakorlatban és hogyan vesznek részt a magyar kutatók is az egyik legismertebb fúziós projektben, az ITER-ben, ebben a riportban számolt be az Origo. Ebből a cikkből kiderül az is, mikorra várható, hogy fúziós reaktorok hálózatra termeljenek, és hogy mi a tokamak, a reaktorok központi eleme.

 Az MTI Plazmatudományos és Fúziós Központjában úgy vélik, nagyjából három év szükséges ahhoz, hogy a tokamak számára a mágneseket kifejlesszék.

Szupermágnes és forró plazma

A tokamakban kialakuló mágneses tér az egyik legígéretesebb megoldás arra, hogy a létrejövő forró plazmát tárolják a folyamatban. A MIT mostantól egy nemrégiben felfedezett szupravezetővel, az ittrium-bárium-réz-oxidoddal dolgozik.

Ezzel nemcsak kisebb lehet a reaktor – ugyanakkora teljesítménnyel –, hanem megépítése is kevesebbe kerülhet.

A MIT fejlesztése mellett más projektek is futnak: a dél-franciaországi ITER-ben 2025-ben indulhatnak meg a fúziós kísérletekForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A MIT-en azt mondják, a szupravezetővel készülő új szupermágnesek a világ legerősebb ilyen típusú eszközei lesznek. Mágneses terük négyszer akkora lesz, mint az eddigi fúziós kísérletek során tapasztaltak, és nagyjából tízszer nagyobb hőenergiát tudnak a segítségükkel létrehozni.