1,4 milliárd otthont akar elérni ez a kínai cég

COFCO Group
--FILE--A Chinese employee is seen at the stand of COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation) during a food exhibition in Shanghai, China, 16 November 2014. Commodities trading house Noble Group is winding down its cocoa operations, three industry sources said on Monday (19 January 2015), allowing its joint venture with China's COFCO to focus on larger agricultural markets such as grains. Two of the sources said the Hong Kong-based commodities trader is expected to have liquidated its cocoa trading book by June at the latest. Noble declined to comment. The planned exit from cocoa is the first major change since Chinese state-grains trader COFCO paid $1.5 billion for a 51-percent stake in Noble's loss-making agricultural division in April last year. The joint venture links COFCO's grain and oilseed processing and distribution business in China with Noble's grain sourcing and trading arms, helping China meet its surging demand for animal feed ingredients such as soybeans and corn, as its expanding middle class consumes more meat.
Vágólapra másolva!
Kína legnagyobb élelmiszeripari vállalata nyitott a versenytársakkal való együttműködésre, mivel nagy kihívás elé néz: maga akarja ellátni a világ legnépesebb országát.
Vágólapra másolva!

„Erős globális ellátó lánccal rendelkezünk, amivel képesek leszünk kiszolgálni az ország élelmiszerpiaci és élelmiszerbiztonsági igényét. Erősségünk maga Kína, kínai cég vagyunk, és ismerjük a helyi viszonyokat" – nyilatkozta Patrick Yu, a Cofco elnöke a Bloomberg televíziós interjújában.

Cofco Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A Cofco már korábban megkezdte egy globális óriásvállalat létrehozását, hogy versenyre kelljen a Archer-Daniels-Midlanddel, vagy a Cargillal, ezért több vállalkozást – mint például a holland gabonakereskedőt, a Niderát – is felvásárolt. Az integrálás azonban számos váratlan problémát hozott felszínre.

– tette hozzá a cég elnöke.

A cég logója Forrás: AFP/Imaginechina/Weng Lei

A Cofco tavaly új csoportot állított fel, amelynek feladata egységesíteni és integrálni a Nidera és a Noble Agri működését a kínai cégbe. Ez nem volt egyszerű és a dolgot nehezítette a Nidera 200 millió dolláros vesztesége, és a cég brazil egységénél talált 150 millió dolláros pénzügyi lyuk.

A Cofco jelenleg a kínai élelmezésbiztonságra és a partnerség megteremtésére fókuszál és az elnök

szerint a vállalatnak még mindig van lehetősége mind a brazil, mind az argentin piacon megjelenni. A céget még 1949-ben alapították, székhelye a kínai fővárosban, Pekingben található.