Már csak pár napja maradt, hogy igényelje adótervezetét

2018.03.13. 10:11

Fontos határidő közeleg a személyijövedelemadó-bevallás szempontjából, ugyanis akinek nincs ügyfélkapuja, csak jövő hét hétfőig igényelheti papír alapú bevallását. Már több mint félmillióan éltek a lehetőséggel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra figyelmezet, hogyalig egy hétig, azaz március 19-ig kérhetik az szja-bevallási tervezetek postázását

  • levélben,
  • SMS-ben vagy
  • az adóhatóságok honlapján kitölthető űrlapon

azok, akiknek nincs ügyfélkapuja.

Eddig csaknem félmillióan kérték a postázást,

ez pedig 50 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor.

A tájékoztatás szerint az ügyfélkapuval rendelkezők már egy hete hozzáférnek a NAV által elkészített adóbevallási tervezethez, és szükség esetén módosíthatják vagy kiegészíthetik a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.

Egyre kevesebb a papír alapú bevallásFotó: Szabó Gábor - Origo

Ha valaki a tervezet elérhetősége előtt elkészítette és benyújtotta az szja-bevallását a 17SZJA nyomtatványon, akkor a NAV által készített bevallási tervezetet figyelmen kívül hagyhatja - közölte a NAV.

Március 19-e után a tervezet már csak személyesen kérhető az adóhatóság ügyfélszolgálatain vagy ügyfélkapunyitás után bármikor hozzáférhető elektronikusan is.

Fontos, hogy akinek van ügyfélkapuja, az nem kérhet SMS-ben papír alapú bevallást, annak nem küldi ki az adóhivatal a tervezetet, hanem az ügyfélkapus elfogadásra/módosításra irányítják.