Gomba módra szaporodnak az építőipari cégek

2018.03.13. 13:03

Februárban 472 építőipari cég alakult, ami az elmúlt 4 év legmagasabb értéke. A kimagasló 2017 után 2018 első hónapjaiban is tovább tart az építőipar lendülete.

A vállalkozási kedv nem véletlen,

2017 építőipari termelése közel 30 százalékkal haladta meg a 2016-os értéket, és a kereslet felfutásának köszönhetően egy év alatt 5,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak - közölte az Opten.

A magas cégalapítási számok mellett sajnos továbbra is magas a megszűnő cégek száma. Januárban 354, februárban 329 cég szűnt meg a szektorban.

Arányait tekintve magas a megszűnési szám, de a hazai ágazatok közül egyedülállóan messze elmarad a cégalapítási számoktól.

Négy éves csúcson a havi cégalapítási szám az építőiparbanForrás: Pixabay

A magas megszűnési számok mellett a felszámolások száma viszont alacsony, csak 65 ilyen eljárás indult februárban. A megszűnések jelentős része kényszertörlések eredménye, ami egyrészt jelzi, hogy zajlik a hatósági nagytakarítás, másrészt pedig azt, hogy a hitelezők már kevéssé próbálkoznak partnereik felszámoltatásán keresztül behajtani követeléseiket.

Februárban 778 építőipari cég ellen indult végrehajtás, tehát a fizetési nehézségek az ágazat jelentős részét érintik. A likviditási problémák mellett azonban a legnagyobb probléma a szakemberhiány.

Közel 50 ezer építőipari cég és 35 ezer egyéni vállalkozás működik a szektorban, melyek közül mindössze 5100 cég árbevétele haladja meg a 100 millió Ft-ot. Az 1 milliárd forint éves árbevételt pedig 410 cég éri el.