MNB: nem nyújthat letéti vagy széfszolgáltatást az ABB-Allrisk

2018.03.13. 10:51

Az ügyfelek védelme érdekében a jegybank ideiglenes intézkedésként, az ügyben folyó piacfelügyeleti eljárás lezárásáig megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. (ABB-Allrisk) a jegybank engedélyéhez, vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így különösen letéti vagy széfszolgáltatást végezzen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint a piacfelügyeleti eljárásban azt vizsgálják, hogy az ABB-Allrisk végez, vagy végzett-e üzletszerűen, a hitelintézeti törvény által szabályozott, és a jegybank engedélyéhez kötött letéti vagy széfszolgáltatási tevékenységet.

Az MNB eddig többek között az ABB-Allrisk szolnoki telephelyén próbaügyletkötést végzett, helyszíni ellenőrzéseket tartott, illetve tanúkat hallgatott meg.

A Magyar Nemzeti Bank székháza a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 8-ban.Forrás: MTI/Jászai Csaba

A jegybank közleménye emlékeztet: legutóbb tavaly december 13-án tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy közel 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. társaságokkal szemben engedély nélküli széfszolgáltatás miatt.

Az ilyen jellegű jogosulatlan tevékenység során azért sérülhet az ügyfelek érdeke, mert az engedély nélküli szolgáltatóknál hiányozhatnak a tevékenységhez szükséges megfelelő személyi, tárgyi, informatikai, tőke és likviditási feltételek, illetve azok megléte nem ellenőrizhető - olvasható a közleményben.

Az MNB közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ABB-Allrisk által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.