Annyi lehet minden idők legnagyobb technológiai felvásárlásának

Qualcomm
--FILE--View of a logo of Qualcomm at an Innovation Center of Qualcomm Wireless Communication Technologies (China) Limited in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 29 April 2017. A Chinese court Tuesday (29 August 2017) rejected the case of a Chinese semiconductor company which accused U.S.-based Qualcomm Incorporated of infringing on its trademark rights. The Higher People's Court of Shanghai defended Qualcomm's right to use the Chinese phrase "Gaotong" in its Chinese company name and product brand, saying the accusations of Shanghai-based Genitop lacked factual and legal bases. The court turned down Genitop's demand for 100 million yuan (15 million U.S. dollars) in compensation from Qualcomm and its two Chinese subsidiaries and for a ban on the use of the phrase Gaotong. The court ruled that Qualcomm's products and services, including mobile phone chips, which were accused of trademark infringement, are not similar to those using the name Gaotong produced by Genitop.
Vágólapra másolva!
A valaha volt legnagyobb, a technológiai ágazatot érintő felvásárlás hiúsulhat meg. A Broadcom több mint 120 milliárd dollárt ajánlott az amerikai Qualcommért, azonban az akvizíciót az Egyesült Államok megtorpedózta nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb technológiai felvásárlására készült a Broadcom szingapúri vállalat, miután kivetette a hálóját a Qualcomm chipgyártóra.

A felvásárlás értéke 121,39 milliárd dollár lett volna,

azonban a felvásárlás meghiúsulhat.

Ennek oka, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szerint

nemzetbiztonsági kockázati tényező lehet az üzlet.

Mint ismert, Donald Trump határozott célja az amerikai gazdaság megvédése, márpedig a Qualcomm a félvezető-gyártás élvonalában áll, és a tárca álláspontja szerint a felvásárlás veszélyeztetheti az Egyesült Államok biztonságát.

A nemzetbiztonsági kockázat alatt többek közt az a félelem áll,

hogy a felvásárlás valójában Kína érdekeit szolgálja.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Zhu Min

Fontos megemlíteni, hogy nem ez az első tranzakció, amibe beleszól a minisztérium, több kisebb-nagyobb tranzakció is meghiúsult már emiatt. A Bloomberg gyűjtése alapján 1 milliárd dollár feletti felvásárlás lett volna

  • a MoneyGram,
  • az Aleris és
  • a Lattice Semiconductor

akvizíciója is.

A külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság (CFIUS) hétfőn azt javasolta a Qualcomm részvényeseinek, hogy egy hónappal halasszák el a szavazást a felvásárlásról.

A Broadcomot novemberben egyszer már kikosarazta a Qualcomm igazgatótanácsa azzal,

hogy a megajánlott 103 milliárd dollár túl alacsony összeg.

A Broadcom februárban 121,39 milliárd dollárt ajánlott fel. Részvényenként ez 82 dollárt jelent a korábbi 70 dollár után.

Amennyiben létrejönne az akvizíció,

az a valaha végrehajtott legnagyobb ügylet lenne a fejlett technológiai ágazatban.

A Qualcomm egyebek között mobil készülékek vezeték nélküli hálózati adatforgalmát bonyolító integrált áramköröket gyárt.