Ebben az országban vannak a legzöldebb olajmezők

2018.03.19. 11:41

A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint, a szaúdi olajmezők a legzöldebbek a világon – idézi az Oilprice. Kérdőjeleket az vet fel, hogy a kutatást Szaúd-Arábia finanszírozta, és sajátosan szűkítették az összemérésben részt vevő országok körét.

Szaúd-Arábiában a legzöldebbek, Venezuelában pedig a legkevésbé azok az ottani olajmezők – adták meg a konklúziót kutatásuk eredményéről a Stanford Egyetem munkatársai.

Már megint Kína

A tanulmány elkészültét és az azt megalapozó kutatást az Opec vezető tagállamának számító Szaúd-Arábia, pontosabban annak állami olajmonstruma, az Aramco finanszírozta. A módszertani megjegyzés szerint, a vizsgálatban csak azokat az államokat vették figyelembe, amelyek olajat szállítanak Kínába.

Szaúd-Arábia olajvállalata, az Aramco finanszírozta azt a tanulmányt, melyben a Stanford Egyetem kutatói úgy találták, hogy a szaúdi olajmezők a legzöldebbekForrás: AFP/Ian Timberlake

Így például az Egyesült Államok nem is szerepel az elemzett országok sorában, mivel nem folytatott Kínába irányuló üzemanyag-exportot egészen 2015 végéig.

Ugyanakkor Kína energiapiaca produkálta a legnagyobb bővülést az elmúlt 15 évben. A globális világ olajfogyasztása nőtt az elmúlt másfél évtizedben.

A növekedés mértékének 43 százalékát a távol-keleti állam energiaszektora adta.

Ezekkel a körülményekkel indokolták a módszertani szűkítéseket a tanulmány szerzői.

Kevesebbet pöfékelnek

Az összehasonlítás legfontosabb szempontját az jelentette, hogy melyik ország olajtermelése mekkora szén-dioxid kibocsátással jár. Ebben végzett az első helyen Szaúd-Arábia, vagyis ebben az összehasonlításban a szaúdi olajipar a legkevésbé levegő- és klímaszennyező.

Pontosan hatszorosa a szén-dioxid kibocsátása a venezuelai olajlétesítményeknek.

A legjobban a venezuelai olajlétesítmények terhelik a környezetet (illusztráció)Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az olajmezőkön sok helyen korszerűtlen, gőzelvezetéses technikát alkalmaznak.

Annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia az Opec meghatározó, és egyben a globális világ egyik legfontosabb olajkitermelő állama, komoly lépéseket tesz azért, hogy gazdaságát diverzifikálja és átállítsa az olajkorszak utáni időkre.