Az életüket kockáztatják az illegális fakitermeléssel szembeszállók

laosz, erdő
Veszélyben vannak Laosz és Kambodzsa határának erdőségei az illegális fakitermelés miatt (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Minden ígéret és jogszabályi tiltás ellenére, megállíthatatlannak látszik az illegális fairtás és fakereskedelem Kambodzsában és Laoszban. A két szegény ázsiai ország erdőségeinek pusztulása azért is tűnik elkerülhetetlennek, mert feketegazdaságnak ezt a sajátos szegmensét, egészen az országos nagypolitika színteréig elérő korrupció is életben tartja. Úgy tűnik, a ritka és értékes fafajtákért semmi sem drága: az illegális kitermelők környezetvédelmi aktivistákkal és erdőkerülő járőrökkel egyaránt végeznek, a fa pedig Vietnamba kerül, hogy ott tehetős kínaiak bútorai készüljenek az alapanyagokból.
Vágólapra másolva!

Vélhetően nem túl ismert körülmény, de Laosz déli területei és Kambodzsa észak-keleti régiója, valamint a két ország határvidéke, az utóbbi egy-két évtized legintenzívebb, gazdasági szemléletű terepmunkáinak és környezetvédelmi aktivizmusának szolgáltak helyszínéül. Az egyik ok a szegény vidéki térségekben jelen lévő illegális fakitermelés, melyben a falusi lakosság éppúgy érintett, mint tehetősebb üzletemberek vagy katonatisztek és hivatalnokok – írja az Asia Times. Ám úgy tűnik, minden erőfeszítés ellenére, a jelenség megállíthatatlan, egyszersmind egyre veszélyesebb azokra nézve, akik megpróbálnak tenni ellene. Ázsia utolsó érintetlen erdőségei válnak a vietnámi féllegális bútorgyártás martalékává.

Veszélyben vannak Laosz és Kambodzsa határának erdőségei az illegális fakitermelés miatt (illusztráció) Forrás: Pixabay

Falutól a fővárosig

Rózsafa és vörösfenyő: a két leggyakrabban az illegális vágás áldozatául eső fafajtákat kicsi, de értékes darabokban juttatják Vietnamba a közvetítők Laosz és Kambodzsa határvidékéről. A fafajták értékét és keresettségét jól mutatja, hogy a csempészek kilogrammonkénti árat fizetnek érte a térség szegény falvait lakóknak.

Vagyis akkora igény mutatkozik az egzotikus, ritka fafélékre, hogy a legkisebb darabokat is pénzzé lehet tenni

– összegzi egyik tapasztalatát Ian Baird, az University of Wisconsin-Madison geográfus professzora, aki az elmúlt években végzett terepmunkát a területen.

Az üzlet akkora, hogy a közvetítést lebonyolító üzletembereknek mind Laoszban, mind Kambodzsában, magas rangú hivatalnokokat és katonai tisztviselőket is megéri lefizetni a félrenézésért. Így aztán a faáru viszonylag zökkenőmentesen jut a vietnámi bútorüzemekbe, ahol Kína és Hongkong lakosai számára készítenek abból bútorokat – úgy tűnik, egyelőre nem lankadó vásárlói érdeklődés mellett.

Mind Kamodzsában, mind Laoszban jelen van a korrupció, ami megnehezíti a jelenség elleni hatékony fellépést (illusztráció) Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A jelentések szerint azonban a probléma nagyságát nem is a lokális korrupció mutatja, hanem az, hogy minden jel szerint, a piszkos ügyletek egészen a nagypolitika szintjéig elérnek.

A kambodzsai miniszterelnök, Hun Sen korábban kijelentette, „lenyakazza magát”, ha kormányfőként nem sikerül gátat szabnia az illegális kereskedelemnek.

Bevállalós ígéret ide vagy oda,

az illegális kitermelés továbbra is jól prosperál a két, a globális világ legszegényebb országainak sorába tartozó ázsiai államban.

A londoni székhelyű, fenntarthatósággal foglalkozó csoport, a Global Witness jelentése pedig nem kevesebbet állít, mint azt, 2017-ben a miniszterelnök több családtagja is igazolhatóan részesült abból a bevételből, ami az illegális fakitermelés jelentett az országban.

Kambodzsában a szegény vidéki térségek lakóitól egészen a nagypolitika színteréig jelen van az illegális fakitermelést elősegítő korrupció (illusztrcáió) Forrás: Horváth Orsolya

A jelentés azt is megállapította, hogy a bejelentett erdészeti reformok ellenére,

az illegális kitermelésnek a korábbnál becsültnél nagyobb gazdasági súlya van,

ami viszont csekély létszámú érdekcsoportnál összpontosul, melyben feltűnően sok rokona van jelen a miniszterelnöknek és más, magas rangú vezetőknek.

Hun Sen tagadta a jelentésben szereplő állításokat, a jelentés pedig tiltólistára került Kambodzsában.

A cikk folytatásában arról olvashat, milyen áldozatokat követelt a közelmúltban is az illegális fakitermelés és csempészet, és arról, milyen kezdeményezések születtek arra, hogy a helyieket érdekeltté tegyék az erdők megóvásában. Lapozzon!